Peter Greenaway tar emot en av alla sina utmärkelser, här franska Art et lettres Foto: Remy de la Mauviniere/AP/TT
P1

Kulturdokumentären: Peter Greenaways iskalla ögonfröjd

Karsten Thurfjell porträtterar den egensinnige brittiske filmaren, konstnären och utställningsmakaren.

Peter Greenaway kommer väl alltid att förknippas  med sin genombrottsfilm Tecknarens kontrakt 1982 med tonsättaren Michael Nymans lika nyskapande musik. Och den rad av långfilmer han producerat sedan dess, exempelvis ZOO, Dränkta i nummerordning, Arkitektens mage, Kocken, tjuven, hans fru och hennes älskare, Prosperos böcker, Barnet från Mâcon, The Pillow Book, 8½ kvinnor och Nattvakten har med sitt överväldigande bildspråk slagit den konstnärligt intresserade filmvärlden med häpnad, och lika imponerande är den svit av utställningar som han strött ut över världens museer och konsthallar.

Stockholms Filmfestival är bara en i en lång rad av filmfestivaler som lagerkransat Greenaway när han i höstas tilldelades festivalens Visionary Award. Idag hör han till de konstnärer som utgör sin egen lilla industri - eller ska vi säga konstinstitution - som turnerar över världen med ett nät av skickliga medarbetare som administrerar hans aldrig sinande idéström.

I dagens kulturdokumentär tecknar Karsten Thurfjell hans porträtt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".