Romaprisjuryn. Stående från vänster: Martin Martinsson, Inger Pálsson, Elias Chougui Eriksson, Matilda Gomis, Maria Axelsson-Henter. Sittande: Alice Ericsson och Fredrik Johansson Fotograf: Alexander Donka.
Pressmeddelande 2014-02-06

Här är lyssnarjuryn som delar ut Sveriges Radios Romanpris

För tjugoförsta gången samlas nu en lyssnarjury för att kora vinnaren av Sveriges Radios Romanpris. Denna gång ska tre lärare, två studenter och en psykiatriker komma överens om vilken av de nominerade författarna som ska få ta emot priset fredagen den 7 mars.

I årets jury sitter:


Alice Ericsson, 26 år, Uppsala
Studerande

Den här boken förändrade mig:
- Det har än så länge inte inträffat.


Fredrik Johansson, 40 år, Ronneby
Lärare i datavetenskap

Den här boken förändrade mig:
- En snuskgubbes anteckningar av Charles Bukowski. Jag lånade den på skolbiblioteket som 13-14-åring och trodde nog att den innehöll lite snusk, men jag kunde inte ana att den skulle innehålla så mycket smuts och elände. Ironin och humorn gick mig över huvudet och jag läste inte ens ut den, men den har funnits kvar hos mig sedan dess, på gott och ont.


Elias Chougui Eriksson, 18 år, Östersund
Studerande, går natur på gymnasiet.

Den här boken förändrade mig:
- Där får jag nog svara ”Kafka på stranden” av Haruki Murakami. Jag hade aldrig läst något liknande, och den boken öppnade nya dörrar för mig. Den var så annorlunda jämfört med andra böcker jag läst, jag visste inte att det var möjligt att skriva något sådant innan jag läste den boken.


Maria Axelsson-Henter, ålder: mogen, Stockholm
Läkare i psykiatri.

Den här boken förändrade mig:
- Jag väntar fortfarande på den läsupplevelsen. Jag minns dock att Laura Ingalls Wilders boksvit om det lilla huset på prärien gick rakt in i mitt barnflickshjärta. Det var strävsamt, svårt men på något sätt lyckades man överleva kyla, torka och gräshoppor. Jag var mycket tagen av glädjen och sorgen i böckerna.


Matilda Gomis, 29 år, Kloster, södra Dalarna

Lärare men driver för närvarande ett familjedaghem i egen regi.

Den här boken förändrade mig:
- Oj det har funnits väldigt många. Marianne Fredriksson var viktig under tonåren, för att jag helt enkelt kände mig förstådd i hennes romaner. En viktig läsupplevelse från helt nyligen är Kjell Westös Hägring 38, för att den fördjupar och breddar min bild av finsk nutidshistoria (min mor kommer från en finlandssvensk släkt).


Inger Pálsson, nästan 76 år, Sundsholmen, Västervik
Pensionär, f.d. gymnasielärare

Den här boken förändrade mig:
- Martinsons Aniara förstås, men kanske ännu viktigare (eftersom den drabbade mig tidigare): Ibsens Peer Gynt. När den gamle Peer Gynt i sista akten ser tillbaka på sitt förspillda liv och i yttersta förtvivlan ber: ”Du deilige jord, var ikke vred att jeg har trampet ditt gress til ingen nytte”, då insåg tonåringen precis hur illa det kan gå…- Årets lyssnarjury är precis så mångfacetterad som Sveriges Radios publik kan vara, säger programledaren Elin Claeson. De är mellan 18-76 år och kommer från Ronneby i söder till Östersund i norr och har vitt skilda erfarenheter och intressen. De har läst de nominerade böckerna på kvällar, helger och lediga stunder och har hundörat och skrivit minnesanteckningar och nu är de så himla taggade – de vill verkligen prata med varandra! Och jag som programledare undrar förstås vad den jaktintresserade jämtlänningen tänker om häxprocesserna i Vägen mot Bålberget och hur vår pensionerade gymnasielärare tänker kring ”extremtennisen” i Den mörka sporten.


Lyssnarjuryns diskussioner om de nominerade romanerna sänds i P1 3 - 6 mars kl. 14.03 och kl. 18.15. Direktsänd prisutdelning från Bibliotek Uppsala den 7 mars kl. 18.15.


Om Sveriges Radios Romanpris:
Berättelsen om det Ikarosbelönade radioprogrammet Romanpriset är historien om att lämna över makten. Lyssnarna ansöker via brev - några hundra ansökningar varje år. Sju blir kallade och får tillsammans utse sin favorit bland gräddan av det gångna årets romaner. Redaktionen har inget inflytande över det slutgiltiga beslutet, bara de olika ledamöterna och deras engagerade diskussioner om böckerna avgör hur det går. Prissumman är 50 000 kronor och vinnaren tillkännages i direktsändning från Bibliotek Uppsala fredag 7 mars kl. 18.15 i P1.

Mer information om priset och de nominerade böckerna:
www.sverigesradio.se/p1/romanpriset


Pressbilder

Stående från vänster: Martin Martinsson, Inger Pálsson, Elias Chougui Eriksson, Matilda Gomis, Maria Axelsson-Henter. Sittande: Alice Ericsson och Fredrik Johansson. Lyssnarjuryn Romanpriset 2014
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/3164745_2000_1331.jpg
Foto: Alexander Donka/Sveriges RadioFör mer information och intervjuer med jurymedlemmarna, vänligen kontakta:

Jenny Teleman, producent
jenny.teleman@sverigesradio.se
08-784 18 81

Caroline Meyer Lagersparre, pressansvarig P1
caroline.meyer@sverigesradio.se
0730-70 25 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista