1 av 2
Kritiken. Gunnar Bolin och Anneli Dufva. Sveriges Radio P1. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
2 av 2
Kritikerprogrammet. Anneli Dufva. Sveriges Radio P1. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
P1

Kritiken i P1: Bengt Ohlssons Swing, fotokonst och ett Verk som värker

Sexualitet är ett evigt ämne i konsten och alltmer flitigt förekommande även i populärkulturen.

I Bengt Ohlssons aktuella roman Swing arrangerar ett gift medelklasspar ett partnerbyte och historien vävs kring parets relationer, lust och olust. I vår kommer även Philip Roths Sabbaths teater från 1995 ut på svenska. Den snurrar kring huvudpersonen Mickey Sabbath och de sexuella utsvävningarna har en stor betydelse för handlingen.

Programledare Anneli Dufva, Jenny Aschenbrenner, Jenny Teleman och Svenska Dagbladets kulturchef Daniel Sandström diskuterar sexet i samtidskulturen med utgångspunkt i Ohlssons och Roths romaner. Hur och till vad används sexualiteten? När fungerar det och när gör det inte det?

Fotoutställningarna är ett starkt inslag i den svenska konstvåren, varför? Kulturredaktionens Cecilia Blomberg utreder när det dokumentära fotot blev fotobaserad konst.

Dessutom, i Verket som värker berättar lyssnaren Irene Möller varför filmen De röda skorna aldrig har lämnat henne ifred.

Programledare Anneli Dufva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista