1 av 3
Naturmorgon. Luzann Isaacs vid Edith Stephens wetlands, naturreservat mitt bland kåkstäderna i Kapstaden. Sveriges Radio P1. Foto: Lisa Henkow/Sveriges Radio
2 av 3
Naturmorgon. Klippdass på Godahoppsudden. Sveriges Radio P1. Foto: Lisa Henkow/Sveriges Radio
3 av 3
Naturmorgon Nåldynor kallas detta sydafrikanska växtsläkte varav de flesta arterna finns i fynbos-vegetationen. Foto: Lisa Henkow/Sveriges Radio
P1

Naturmorgon från Sydafrika: Sällsynta växter trängs med växande kåkstäder runt Kapstaden

Naturmorgon besöker Sydafrikas makalösa natur, med blommande nåldynor och klippdassar som betar fridfullt bland klipporna. Kaphalvön i Sydafrika utgör en av världens sex floraregioner med 9000 växtarter, varav två tredjedelar är endemiska – de finns bara här i hela världen. De höga bergen, torkan, och inte minst de återkommande bränderna formar växtligheten med låga buskar och örter, så kallad Fynbos. När de första européerna kom hit tog de med sig amaryllis, hyacint och iris hem – idag trängs sällsynta växter med växande kåkstäder runt Kapstaden.

Naturmorgons reporter Lisa Henkow berättar om den unika Kapfloran tillsammans med programledare Lasse Willén.

Medverkande i reportagen:

Pippin Andersson, professor i urban ekologi vid University of Cape Town om utmaningen i att hitta utrymmen att bevara världsunik flora i en växande stad.

Thomas Elmqvist, professor i ekologi vid Stockholm Resilience Center, om bränder och artbildning i floran i Kapregionen.

Pav Johnsson, biolog och reseledare, om klippdassar och fåglar.  

Luzanne Isaacs, biolog i naturreservat i Kapstaden om naturens viktiga roll som mötesplats samtidigt som naturen behöver bevaras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".