Krigaren - P1 Dokumentär och Tendens Tema. Sveriges Radio P1 Foto: Privat
Pressmeddelande 2014-02-10

Tema i P1 - När soldaten kommer hem

En temavecka om soldater som gjort utlandstjänst inleds med P1-dokumentären Krigaren söndag 2 mars kl. 15.03. I Tendens veckan efter sänds en uppföljande serie i tre program, om att leva i skydd av mörkret och om vad som händer när man inte pratar om det man varit med om.

- Jag stod ut med brinnande krig i främmande land. Men när det civila mörkret sluter sig runt mig, då står jag inte ut. Och det är det kriget jag utkämpar idag. Ett krig som aldrig tar slut. Så beskriver Kongo sin tillvaro efter kriget.

Hans bästa vän, Kenneth Wallin dog när deras bil körde på en nergrävd bomb under ett uppdrag i Afghanistan sommaren 2010. Hemma i Sverige försöker han leva ett vardagsliv med jobb och flickvän. Men han plågas av flashbacks, förhållandet tar slut och han hamnar på psyket. 

Idag lever Kongo isolerad i sin lägenhet med persiennerna neddragna. Han ser hot överallt och är rädd för att gå ut. Han är kritisk till att han inte fått den hjälp han behöver efter sina upplevelser i Afghanistan.

P1 Dokumentär söndag 2 mars kl. 15.03. 


Tendens i P1 måndag 3 mars – onsdag 5 mars kl. 11.03

Måndag: Striden efter kriget

- Jag ser hur min hjärna tapetserar väggen.
Mats var med om en skenavrättning när han gjorde FN-tjänst i Bosnien 1993. En upplevelse som fortfarande plågar honom. Mats trivdes inom försvaret. Han var yrkesofficer och tvekade inte när han fick frågan om han ville göra utlandstjänst. Men då anade han inte vilka konsekvenser uppdraget skulle få. När Mats idag berättar om uppdraget i Bosnien är det som att vissa bilder har etsat sig fast, han minns varje detalj. Och minnena kommer tillbaka om och om igen. Han lider av PTSD.


Del 1 av 3 i Tendens serie ”När soldaten kommer hem”.

Tisdag: Min son blev en krigare
 
- När man tänker på att det hände. Att det var på riktigt. Då mår jag illa.

Daina är Kongos mamma. Kongo gjorde utlandstjänst år 2010 i Afghanistan och ni kunde höra hans berättelse i P1 Dokumentären Krigaren. I samtalet berättar hon hur det är att leva nära en person som blir så förändrad och lider av PTDS. Och hur hon lever med det faktum att han valt att delta i ett krig som hon motsätter sig. 

- Det är svårt att leva med att veta att han dödat människor där nere. Men jag som mamma kan inte styra hans liv, säger hon idag.


Del 2 av 3 i Tendens serie ”När soldaten kommer hem”.

Onsdag: Vem tar hand om soldaten?

- Det är bara att konstatera att de som hanterar det här, vet inte vad det handlar om.

Det säger Ulf Henricsson, legendarisk svensk befälhavare i Bosnien, 1993.

Varje år skickar vi soldater till olika krigshärdar i världen. För flera av dom blir det ett ovärderligt minne  för livet, Men så finns det  dom som inte klarar en återanpassning till det civila livet lika bra. I söndags kunde ni höra Kongos berättelse i P1 dokumentär, och i måndags i Tendens berättade Mats hur hans skenavrättning förföljt honom i 20 år.

Vilket ansvar har försvarsmakten att ta hand om sina soldater?
Och hur påverkar samhällets syn på soldaterna deras hemkomst?

Del 3 av 3 i Tendens serie ”När soldaten kommer hem”.


Pressbilder

Krigaren - P1 Dokumentär
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/3167803_2048_1536.jpg
Foto: Kongo Magneli


För mer information och intervjuer, vänligen kontakta:

Anna Ivemark, producent
anna.ivemark@sverigesradio.se

Caroline Meyer Lagersparre, pressansvarig P1
caroline.meyer@sverigesradio.se
0730-70 25 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista