Meny. Den här veckan lagar Meny mat hos Camilla Landgren- Persson och Niklas Persson på Brunkulla Gård utanför Östersund. Sveriges Radio P1. Foto: Fia Gulliksson/Sveriges Radio
P1

Meny tar med lyssnarna på jämtländsk bondfest

Den här veckan är det en riktig bondmora som är gästkock i Meny. På Brunkulla Gård utanför Östersund lagar Camilla Persson-Landgren bondpesto på vitkål, köttsoppa med klimp och den norrländska specialiten kesfil.

Brunkulla Gård är en av de äldsta i Jämtland. Den drivs av Camilla Landgren-Persson och hennes make Niklas Persson, som är tionde generationen på gården. På gården finns ekologisk mjölkproduktion, grönsaksodling, höns och grisar. På gården kommer det produceras egen ost och det går också att bo på gårdens pensionat.

- Gården är vår stora passion, vår livsstil och vår försörjning, säger Camilla Landgren-Persson.

Camilla Landgren-Persson lagar sin bondpesto på mjölksyrade grönsaker ost. I köttsoppan har hon morötter som hon själv odlat och till efterrätt bjuds den norrländska specialiteten kesfil, som i Jämtland mest åts sommartid, till exempel under skörden, eftersom den är så läskande.

- Kesfil är som en tjockmjölk ungefär och den åts förr med grädde, kanel och socker, säger Camilla Landgren-Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".