P3

Soran Ismail är inte avstängd

Gällande de uppgifter som spritts i mediakring Soran Ismails uppdrag för Morronpasset i P3 under årets valrörelse.

Soran är en känd debattör och inför valrörelsen har vi diskuterat hur han kan förhålla sig till sin roll som komiker och debattör å ena sidan och Sveriges Radios riktlinjer för medarbetare under valrörelsen, säger Lotta Mossberg, kanalchef för Radio Stockholm och P3 Stockholm.

Soran är inte avstängd från Sveriges Radio som uttyckts i tidningsartiklar. Han har själv valt att fortsätta som debattör under valrörelsen och då avstå programledaruppdrag, fortsätter Lotta Mossberg.

Uttalanden i media av mig som ”Soran har sagt att han vill mörda Sverigedemokraterna” och ”Soran propagerar mot Sverigedemokraterna” är olyckliga, felaktiga och jag vill verkligen be om ursäkt för dessa formuleringar, avslutar Lotta Mossberg.

Soran Ismail är med i Morgonpasset nästa gång den 16 februari, sedan tar han sin paus den 25 februari och är med nästa gång direkt efter valet

Sveriges Radios riktlinjer

Sveriges Radio anställda och uppdragstagare har att förhålla sig till regeln om opartiskhet i sändning. För att betona vikten opartiskhet och saklighet har Sveriges Radio inför valen utfärdat riktlinjer för anställda och uppdragstagare att även utanför sändning tänka på detta. Det innebär att om man är aktiv i partipolitiken eller om man på annat sätt tagit ställning i en valfråga så ska man inte höras i radio eller på annat sätt påverka innehållet i sändningarna.

Kontaktpersoner

Sveriges Radio
Kerstin Bröms Lumpus, chefsjurist
kerstin.broms_lumpus@sverigesradio.se
08-784 50 42

Angelika Vaskevitch, pressansvarig P3
angelika.vaskevitch@sverigesradio.se
08-784 72 31, 073-231 45 56

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista