Anne Sseruwag, kanalchef P4 Malmö Foto SR

Anne Sseruwagi: "Vi får aldrig upplevas som partiska"

Chefen för Sveriges Radio Malmö, Anne Sseruwagi, kommenterar kommenterar här sitt brev till medarbetarna om Sveriges Radios riktlinjer inför valåret.

Det är  självklart för mig att Sveriges Radio och den kanal som jag är ansvarig utgivare och chef för står för mänskliga rättigheter. Det känns förfärligt att ha hamnat mitt i en debatt där min hållning som människa och utgivare ifrågasätts på basis av ett internt brev taget ur sitt sammanhang.

För mig är public service det vi gör i här i Malmö varje dag: i till exempel P4 Malmöhus, Din Gata och Tankesmedjan i P3 ett demokratiprojekt, ett dagligt arbete för jämställdhet, mot rasism för allas lika värde. Vi gör det genom att medvetet och systematiskt jobba för att mångfald ska prägla vårt utbud och medarbetarskara, att alla möjliga åsikter, levnadsöden och opinioner ska höras och diskuteras i radio, för och med alla skåningar i vårt lyssnarområde – både de infödda och inflyttade.

”Kravet på opartiskhet gör att vi alltid som Public Service-medarbetare måste vara försiktiga, även med våra privata uttalanden.” Så skrev jag i följebrevet till mina medarbetare när jag skickade vidare Sveriges Radios riktlinjer inför valåret – det följebrev som Janne Josefsson citerade ur i gårdagens SVT Debatt. 

Men mitt mejl till medarbetarna måste sättas i sitt sammanhang: Jag ville uppmärksamma medarbetarna på hur viktigt det är att som journalist alltid göra sitt journalistiska jobb och källgranska uppgifter innan man sprider dem vidare. Och extra viktigt blir detta under ett valår.

Rollen som public service-representant – där opartiskhet och oberoende är grunden - har blivit svårare att upprätthålla med snabbrörliga sociala medier, där en stor del av dialogen med lyssnarna förs. Men hur god saken man sprider vidare än är, så måste man – som public service-medarbetare – tänka efter två gånger innan man till exempel delar eller retweetar.

Diskussionen om hur vi hanterar dessa frågor har vi haft här på Sveriges Radio i Malmö, både före och efter det att jag skickade ut mejlet. Våra medarbetare måste alltid tänka efter: Finns det en risk att jag profilerar mig politiskt genom att sprida vidare saker (vad det än gäller), en profilering som i så fall skulle påverka min roll som opartisk granskare?

Det här är centralt: Om våra medarbetare upplevdes som partiska, hur skulle vi då kunna få medverkande från olika politiska läger att ställa upp i intervjuer och debatter?

Som sagt, brevet är internt och ska läsas som en del av den fortfarande levande pågående diskussionen. Den är viktig och vi måste föra den än mer intensivt.

Anne Sseruwagi, chef och ansvarig utgivare Sveriges Radio Malmö

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".