P1

Kritiken:  Helena Bergström i VD, konståkning och ett Turner-verk som värkt

1987 var det urpremiär för Stig Larssons drama VD på Dramaten. I uppsättningen spelade Ernst-Hugo Järegård VDn Sven och Helena Bergström hade rollen som Anna, flickvän till Hans som är en av Svens anställda. Nu sätts pjäsen upp på Stockholms stadsteater, men den här gången har Helena Bergström VD-rollen. I Kritiken diskuterar programledare Anneli Dufva med kulturredaktionens Maria Edström och Per Wirtén, författare, frilansjournalist och kritiker, om VD är en rättmätig klassiker om makt och sexualitet - och om det har någon betydelse att VD:n nu är kvinna.

Kritiken beger sig också till OS i Sotji, där kulturkorrespondent Gunnar Bolin försöker utröna vad det egentligen är för skillnad mellan en konståkningsdomare och en danskritiker. I Verket som värker har Kjell Öström en mycket stark minnesbild av målningen "Snow Storm - Steam-Boat off a Harbour's Mouth" av den brittiske konstnären William Turners målning. Och, Monica Zetterlund, Latin Kings och Evert Taube är några av de artister som nyligen valdes in i den så kallade Swedish Music Hall of Fame - men varför blev det just de? Kulturredaktionens Göran Sommardal kommenterar.

Programledare: Anneli Dufva

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista