Vetenskapsradion Historia - Historiska bilder fortfarande relevanta Historiemåleriet har varit ett föraktat kulturarv i hundra år, men nu tas de gamla konstverken till heder i Göteborgs konsthalls nya utställning ”En målad historia” som öppnar i helgen. Motiv: Gustaf Cederströms Karl XII likfärd
P1

Vetenskapsradion Historia: Historiska bilder fortfarande relevanta

Historiemåleriet har varit ett föraktat kulturarv i hundra år, men nu tas de gamla konstverken till heder i Göteborgs konsthalls nya utställning ”En målad historia” som öppnar i helgen.

– De här bilderna har format bilderna av vår historia, menar Per Dahlström, intendent på konstmuseet.

Hans kollega Kristoffer Arvidsson menar också att bilderna från 1800-talet fortfarande fortsätter att påverka hur vi upplever dagens historiska ögonblick.

– Dagens historiska filmer, eller Sagan om Ringen-trilogin, liksom nutida dokumentärfotografi bär vidare ett arv ifrån historiemåleriet, menar han.

Dessutom uppmärksammas den svenska stormaktstidens grå eminens, drottning Hedvig Eleonora, som i sextio år var mycket aktiv i att forma bilden av den svenska stormakten. Konsthistorikern Lisa Skogh har undersökt hennes roll som konstmecenat.

Programledare är Tobias Svanelid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista