Kulturdokumentären: I Klara Kristalovas ateljé. Klara Kristalova, Vilddjuret, 2012 Akvarell och tusch på papper, 48x35 cm. Sveriges Radio P1. Bilden får endast användas i anslutning till text om utställningen Klara Kristalova 8 feb - 23 mars Bror Hjorths Hus, Uppsala. Foto: Galleri Magnus Karlsson
P1

Kulturdokumentären: I Klara Kristalovas ateljé

Flickor med grenar istället för armar. En kvinna som kräks en flod. Människor med åsnehuvuden. Ansikten med nattfjärilar på väg ut eller in i munnarna. Det är figurerna i  glaserad keramik de flesta förknippar med skulptören Klara Kristalova. De är i  rörelse, växer, spränger sina ramar, förvandlas till något annat.

Hennes verk har rönt stort intresse på museer och gallerier  världen över och just nu kan man se en utställning med henne på Bror Hjorts Hus i Uppsala. Katarina Wikars träffade henne i hennes ateljé utanför Norrtälje en snötyngd dag förra vintern, snavade över sjöstjärnor, pratade  om folksagor och politisk konst, och undrade om man känner sig mindre ensam i kaninflickors och ugglors sällskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".