André Jakobsson, pastor i Sävar, håller i veckans andakter. Foto: Helena Andersson/Sveriges Radio
P1

Morgonandakten: Fasta för själen

Att fasta och avstå, inte för kroppens skull utan själens. Det pratar pastor André Jakobsson om i veckans morgonandakter, som också hämtar inspiration från en resa till Sydafrika.

Tiden före påsk är fastetid i den kristna kyrkan. André Jakobsson, pastor i Equmeniakyrkan i Sävar, Västerbotten, brukar fasta varje år, ibland med vegetarisk mat, ibland genom att stänga ner Facebook.

– Det är spännande med fasta, att i vårt stressade konsumtionssamhälle göra något som betonar eftertanke, vila och solidaritet.

Tankarna om vad som är viktigt att fokusera på i livet stärktes under en resa till Sydafrika med familjen i början av året. André hoppas att andakterna förmedlar några av de insikter han fått.

– Jag hoppas att jag kan motivera någon till att våga prova fasta. Det är ett bra redskap till reflektion och vidgade perspektiv i livet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista