Allan Linner Radiopsykologen Sveriges Radio P1 foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
P1

Radiopsykologen: Jag har svårt att må bra i en kärleksrelation

Är det nåt fel på mig, undrar Ebba. Är jag genetiskt oförmögen att leva i en nära relation med en partner? För de flesta andra verkar relationer vara något trevligt och bra, tycker hon. För Ebba handlar det mycket om att känna sig trängd och få ångest. Hon känner att hon inte kan vara sig själv och hon har svårt att ta plats. Hon är mer rädd för att bli låst än för att vara ensam. Relationen med barnen är enkel och kärleksfull. Men med särbon är det ofta komplicerat. Trots att hon tycker mycket om honom. Ebba ringer till Radiopsykologen för att få hjälp att förstå sig själv.

Greta är 84 år och skriver i sitt brev så här: "Nyligen har jag lämnat min man i äldreomsorgen då han både är dement och konvalescent efter benbrott i julhelgen. Detta tar hårt på mig och jag försöker att inte besöka honom varje dag. Han blir så aggressiv när han inte får följa med hem och jag mår så dåligt när jag lämnar honom. Har du några råd att ge mig så att jag inte ska behöva leva med svåra skuldkänslor. Jag tycker han är otacksam mot mig efter alla dessa år, men jag vet ju samtidigt att med sjukdomen följer obegripliga reaktioner".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista