Gruppen EKO tog hem segern i Svensktoppen nästa 2013. Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio.
Pressmeddelande 2014-02-24

Nyskrivna låtar får chansen i Svensktoppen nästa

Nu har landets låtskrivare och artister åter igen chansen att tävla i Sveriges Radios
musiktävling Svensktoppen nästa. För den slutliga vinnaren väntar radiospelningar i P4, en utmanarchans till legendariska listprogrammet Svensktoppen och som bonus för vinnande artist ett erbjudande om medverkan i nästa års Melodifestival.

Svensktoppen nästa är Sveriges Radios rikstäckande musiktävling för låtskrivare, artister och nyskriven musik. Från och med 1 mars till 1 april är P4:s 25 lokala kanaler öppna att ta emot nyskrivna tävlingsbidrag till 2014 års upplaga av P4:s stora musiktävling.

Tävlingen vänder sig till både nya och etablerade låtskrivare och artister från hela Sverige. Låten står i fokus men artisten är en viktig del av tävlingen. Tävlingsbidraget ska kunna framföras live och den inskickade inspelningen hålla god hemstudio eller studiokvalitet.

Svensktoppen nästas lokala delfinaler mynnar ut i 25 finalbidrag. I inledningen av augusti väljer en jury ut åtta av dessa som riksfinalbidrag. Finalisterna tävlar och uppträder sedan live i direktsändning i P4 inför publik från stora scenen på Liseberg i Göteborg den 31 augusti.
En jury tillsammans med publiken avgör vilken vinnaren blir, och publikens röst väger tyngst. Den låt som vinner Svensktoppen nästa spelas också regelbundet i Sveriges största radiokanal P4 och får en tid efter finalen en utmanarchans till Svensktoppen. Dessutom erbjuds den vinnande artisten en plats i Melodifestivalen 2015.

Norrländska popgruppen EKO, som vann Svensktoppen nästa förra året med egna låten Yellow, medverkade i årets Melodifestival med låten Red.

State of Drama som kom tvåa i Svensktoppen nästa år 2009 gick direkt vidare till final i förra årets upplaga av Melodifestivalen. I år är de tillbaka och tävlar i ”andra chansen” i Lidköpingden 1 mars med låten All We Are.

– Svensktoppen nästa sätter låtarna i fokus och är en musiktävling som årligen engagerar och intresserar många låtskrivare och artister, både nya och etablerade. Tävlingen har under sina första sex år resulterat i mängder av bra nyskiven musik för P4 Sveriges Radios stora publik och jag ser verkligen fram emot årets tävlingsbidrag, säger Svensktoppen nästas projektledare Maths Broborg.

Mer om Svensktoppen nästa med tävlingsinstruktioner och kontakter finns på
www.sverigesradio.se/svensktoppennästa

Pressbilder:
EKO, förra årets vinnare av Svensktoppen nästa 2013.
Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/2964037_2000_1333.jpg

Svensktoppen nästa, logotyp:
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/1545074_2000_800.jpg

För mer information, vänligen kontakta:
Maths Broborg, projektledare Svensktoppen nästa
maths.broborg@sverigesradio.se
08-784 56 44, 0706-24 56 44

Angelika Vaskevitch, pressansvarig Svensktoppen nästa  
angelika.vaskevitch@sverigesradio.se
08-784 72 31, 073-231 45 56

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista