1 av 2
Kino special, Katarina Wikars om Mai Z och världens smuts med filmvetaren Mariah Larsson. Sveriges Radio P1. VI HAR MÅNGA NAMN. TV-teater av och i regi av Mai Zetterling. RIR 21645. foto: BO-AJE MELLIN/SVT Bild
2 av 2
Kino special, Katarina Wikars om Mai Z och världens smuts med filmvetaren Mariah Larsson. Sveriges Radio P1.
P1

Kino special

I Kino special får man möta en auteur, modernist i exil, feminist och civilisationskritiker. Mai Zetterling debuterade som regissör med Älskande par, fortsatte med Nattlek, som gjorde skandal i Venedig, och den på sin tid av kritiken sågade Flickorna från 1968 som nu fått närmast kultstatus. Hennes sista film blev Amorosa om Agnes von Krusenstjerna. I början av åttiotalet kom hennes uppgörelse med barndomen, Hollywood och moderskapet - självbiografin Osminkat.

Mai Zetterling var skådespelerskan som avskydde sina roller, som tidigt lämnade Sverige, som av många ansågs obekväm och som hade svårt att finansiera sina sena projekt - bl.a The women who cleaned the world, filmen om den globala världsstäderskan som gör rent i Europa inspirerad av Maja Ekelöfs Rapport från en skurhink.

Katarina Wikars om Mai Z och världens smuts med filmvetaren Mariah Larsson som skrev sin doktorsavhandling Skenet som bedrog om Mai Zetterlings sextiotalsfilmer, filmproducenten Lisbeth Gabrielsson, skådespelaren Inga Landgré, Marianne Persson, lektor på STDH och författaren Anneli Jordahl.

Den 8:e mars kan man på Cinemateket i Stockholm se filmen 8 visioner där Mai Zetterling  skildrar de olympiska tyngdlyftarna inför OS i München 1972.

Programmet sändes första gången våren 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista