Norrtullsligan. Frida Jansdotter, Frida Hallgren, Nisti Sterk, Maria Salomaa. Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio.

Radioteatern ger: Norrtullsligan

Premiär! Radioteatern i P1

Fredag 28 mars 19.03

En klassisk Stockholmsskildring av Elin Wägner om hur det var att vara ung kvinna i början av seklet och är skrämmande lik vår verklighet, Stockholm idag 2014.

Elisabeth, kallad Pegg, kommer till Stockholm i början av 1900-talet. En modern stad som sjuder av nya ljud från spårvagnar och grammofoner. Pegg har kommit för att försörja sig och sin lillebror som kontorist och flyttar in i ett kvinnokollektiv på Norrtullsgatan. I kollektivet bor LIGAN; Eva, Baby och Emmy - tre kvinnor som också arbetar på kontor. Pegg dras snabbt in i ligan och ett liv med kontorsarbete, sextrakasserande chefer, olycklig kärlek, fattigdom, strejkplaner och gratisnöjen som dragspel om nätterna. En solidaritet och vänskap växer fram mellan de unga kvinnorna som delar på brödkanter och fotogen i en tid då kvinnan inte ens hade rösträtt

”Om det varit jag som legat där skulle jag knutit mina händer. Jag skulle vägrat dö. Jag skulle bett att få veta med vad rätt man lät mig förnöta mitt liv som en maskin och sedan slänga mig på skräphögen, när verket var utslitet”.

Elisabeth funderar över den allt mer sjuka Emmy som inte längre orkar arbeta och som vill skänka sina surt förvärvade små slantar till Elisabeths lillebror.


Dramatisering: Emma Broström.
Med bland andra: Frida Hallgren, Nisti Stêrk, Maria Salomaa, Frida Jansdotter, Iso Porovic.
Regi: Maria Löfgren Producent: Anne Konstenius Ljuddesign: Frida Englund

Norrtullsligan utkom första gången 1908 och var hennes debutroman och genombrott. Elin Wägner, då 25 år, skrev Norrtullsligan som en följetong för DN. Hon skrev kapitlen på fredagar som sedan publicerades på söndagarna och kanske är det direktheten, det ocensurerade som gör att berättelsen om ligan fortfarande känns så modern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista