Linnea Forsblad Foto: privat
P1

Tendens: Rädsla för knölen

Ny forskning och statistik säger att var nionde kvinna i Sverige kommer att få beskedet att dom är drabbade. Bröstcancerforskaren Per Hall på Karolinska institutet talar om en folksjukdom, som ökar med 4% per år. Det betyder ett nytt fall varje timme.

Ändå är dagens bröstcancerforskning mest inriktad på att bota när sjukdomen är ett faktum. Samhället måste satsa på att minska antalet som insjuknar innan knölen visar sig, skriver Per Hall och andra forskare i en debattartikel.
År 2011 fick 8300 kvinnor bröstcancerbesked, vilket betyder en kvinna varje timme.

- Varför är dagens forskning kring bröstcancer mest inriktad på att behandla, inte att förebygga, trots att vi vet vilka faktorer som till stor del påverkar: livsstil, bröstens täthet och ärftlighet, frågar bland andra Elizabeth Bergsten-Nordström, ordförande i Bröstcancerföreningarnas centralorganisation, BRO.

Linnea Forsberg anser sig tungt genetiskt belastad. Många i hennes släkt har drabbats. Hon har radikalt opererat bort sina bröst vid 30 års ålder för att slippa det tragiska beskedet som flera i hennes släkt fått, en cancer som flera också dött av.

- För mig handlade det inte om jag skulle drabbas utan när. Ooch det känns som jag fått ytterligare 50 år att leva, berättar Linnea.

Det tredje och sista programmet i Tendens tema: Rädsla för knölen.
Producent Christer Söderqvist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista