Marie Lundström. Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio
P1

Lundströms Bokradio

Michelle Magorian, Yahya Hassan och Helen Fielding.

Vi är många som  torkat tårarna efter att ha läst ”God natt, mister Tom”. Michelle Magorian har gett flera generationer vuxna och barn outplånligt starka bilder av England under andra världskriget.  I historien om vänskapen mellan den trulige Mr Tom och unge William berättar hon om ensamhet, orättvisor, hårda tider och kärlek. Marie Lundström träffar författaren på hemmaplan i London.

Romanfiguren Bridget Jones bor också i London.  Hon har nyss fyllt 50år och är två barns mamma. Författaren Helen Fielding återvänder till sin populära gamla romanfigur och tar nu hennes sexualitet i försvar.

Yahya Hassan är en av de mest omskrivna poeterna på länge. Hans danska diktsamling har både sålt bra och skapat stundtals hetsig debatt på såväl kultursidor som nätforum. I Lundströms Bokradio tänker han högt om sitt språk och ger sin egen förklaring till att hans dikter provocerat så pass att han nu är dödshotad.

Programledare: Marie Lundström

Producent: Lisa Bergström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista