Pressmeddelande 2014-05-15

Fredrik Laurin ny redaktör för grävande journalistik på Sveriges Radio

Fredrik Laurin blir ny redaktör för den undersökande journalistiken inom Sveriges Radio.
– Vi är väldigt stolta över att ha rekryterat en av Sveriges skickligaste grävande journalister som står bakom flera av vår tids största avslöjanden, säger Ekochefen Anne Lagercrantz.

I september tar Fredrik Laurin över efter Rolf Stengård som ansvarig för den undersökande journalistiken på Ekot och Sveriges Radio.

– Det är en svår uppgift att efterträda Rolf Stengård, men jag är säker på att Fredrik kommer att upprätthålla och utveckla Sveriges Radios grävande journalistik. Han är en inspirerande person med djupa kunskaper och ett stort internationellt nätverk,
säger Ekochefen Anne Lagercrantz.

– Rolf Stengård och min nuvarande chef, Nils Hansson på Uppdrag Granskning, har gjort ett väldigt viktigt jobb de senaste åren med att bygga grävstrukturen inom svensk journalistik. Jag hoppas kunna förvalta det arbetet, säger Fredrik Laurin.

Redaktören för undersökande journalistik bistår bland annat P1:s Kaliber och Sveriges Radios reporternätverk, är projektledare för Radioleaks samt arbetsleder Ekots grävgrupp.
– Jag är grymt imponerad av Ekots grävgrupp och av redaktionen för Kaliber som är en av de främsta institutionerna för undersökande journalistik i Sverige - jag är verkligen glad över att få jobba med dem. Att dessutom få jobba ihop med alla lokala grävare som har kontakt med världen utanför tullarna är en ynnest för en undersökande journalist, säger Fredrik Laurin.

– Jag är också oerhört glad över att Ekot vågar satsa på en kille som nyss låg på intensivvårdsavdelningen, säger Fredrik Laurin som råkade ut för en svår trafikolycka i vintras.
– Den enda sorgen i det här är att jag nu lämnar mitt 15-åriga, fullkomligt gnistrande samarbete med Joachim Dyfvermark och Sven Bergman – vi har gjort stordåd tillsammans!

Mer om Fredrik Laurin:
Fredrik Laurin har bland annat arbetat på Gefle Dagblad, Bohusläningen, TT, SVT:s ”Striptease” och Resumé. 2000-2006 var han reporter på TV4:s ”Kalla fakta”. Fredrik Laurin har tilldelats de flesta priser man kan få inom journalistik, bland annat har han tre gånger tilldelats Stora journalistpriset för Årets avslöjande (2005, 2007 och 2013, tillsammans med Joachim Dyfvermark och Sven Bergman). Han även fått Publicistklubbens stora pris (2005, tillsammans med Joachim Dyfvermark och Sven Bergman) och flera Guldspadar. Fredrik Laurin har också vunnit många tunga internationella journalistpriser tillsammans med Joachim Dyfvermark och Sven Bergman.

Pressbild:
Fredrik Laurin. Foto: Sofia Sabel http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/3276773_2048_1365.jpg

För mer information, vänligen kontakta:


Anne Lagercrantz, Ekochef
anne.lagercrantz@sverigesradio.se 

Eva Sahlin, presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se
070-684 18 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista