Pressmeddelande 2014-09-03

Musikhjälpen 2014: Hjälp oss att stoppa spridningen av hiv

Musikhjälpens insamling 2014 går till kampen för att stoppa spridningen av det livshotande viruset hiv. Varje dag smittas 6000 personer med hiv och en stor del av dem är under 15 år. Förra året dog ungefär 1,5 miljoner i aids men med tillgång till bromsmediciner och rätt information kan spridningen av hiv bromsas ytterligare. Som en del i Musikhjälpens satsning har UR tagit fram ett utbildningsmaterial för att hjälpa lärare att ta upp årets tema i sin undervisning. Musikhjälpen 2014 direktsänds från den nya värdstaden Uppsala med start måndag 8 december klockan 22:00.

En majoritet av världens hiv-positiva lever i länderna söder om Sahara och kvinnor och flickor är extra utsatta på grund av sin låga ställning i många länder. De tvingas ibland byta till sig mat och pengar mot sexuella tjänster och det händer att de smittas när de utsätts för sexuella övergrepp. Dessutom föds flera miljoner barn med hiv och många tvingas se sina föräldrar dö i aids.

– Att stoppa spridningen av hiv är FN:s sjätte milleniemål och lyckligtvis har utvecklingen gått framåt. Sen mitten av 2000-talet har antalet som får hiv minskat med nästan hälften men trots det är aids fortfarande den infektionssjukdom som orsakar flest dödsfall i världen. Det vill vi försöka ändra på i Musikhjälpen, säger Julia Blomberg, projektledare för Musikhjälpen.

Kunskapsbrist om sjukdomen och hur man skyddar sig vid sex samt begränsad tillgång till preventivmedel är vanliga orsaker till varför hiv sprids. Men med hjälp av bromsmediciner, preventivmedel, information och hiv-test kan många liv räddas. Därför går årets insamling av Musikhjälpen till att stoppa spridningen av hiv.

Exempel på vad pengarna kan räcka till

• 50 kronor kan räcka till bromsmedicin i en månad i länderna söder om Sahara där flest med hiv lever.

• 100 kronor kan räcka till två års förbrukning av preventivmedel.

• 200 kronor kan räcka till att 25 blivande mammor får testa sig för hiv.

UR gör utbildningsmaterial och dokumentär

Precis som i fjol har UR i år tagit fram utbildningsmaterial för att underlätta för lärare att prata om årets tema i skolan. Materialet är anpassat för högstadiet och gymnasiet och innehåller bland annat fakta och övningar för att sprida kunskap om hiv. Nytt för i år är att UR också producerat en dokumentär som kommer sändas i SVT under hösten. I den både känslosamma och hoppingivande dokumentären får vi följa nio personer från olika delar av världen som öppenhjärtigt berättar om hur det är att leva med ett dödligt virus i sin kropp.

Det finns okunskap bland svenska ungdomar om hur hiv sprids och vad skillnaden egentligen är mellan hiv och aids. Dessutom är det många av de som lever med hiv, både i Sverige och globalt, som inte vågar vara öppna med att de är hiv-positiva på grund av att det fortfarande är en ganska tabubelagd fråga. Därför är det så himla viktigt att uppmärksamma frågan i Musikhjälpen, inte bara under de 144 timmarna i buren utan även nu i höst när lärare kan använda vårt utbildningsmaterial i sina klasser, fortsätter projektledaren Julia Blomberg.


Musikhjälpen 2014 äger rum 8-14 december. Vilka som blir årets programledartrio presenteras under hösten.

Läs mer om årets insamlingstema på www.musikhjälpen.se.

Där finns även utbildningsmaterialet tillgängligt för nedladdning.

Om Musikhjälpen

Idén med Musikhjälpen är att förena publikens intresse för musik med engagemang för medmänniskor världen över. Genom att bland annat betala för låtönskningar är publiken med och samlar in pengar till Radiohjälpen och årets tema. Det går också att skänka pengar genom andra insamlingsaktiviteter som pågår i och omkring glasburen och runt om i Sverige. Och det är inte bara publiken som deltar i insamlingen, under de sex dagarna engagerar sig även stora delar av den svenska artisteliten på olika sätt. Många stöttar insamlingen genom att besöka glasburen, andra skänker gåvor till auktionen eller startar egna insamlingar. Glasburen har bland annat gästats av artister som Robyn, Veronica Maggio, Laleh, Yohio, Agnes, Linda Pira, Rebecca & Fiona, Petter, Ison & Fille, The Fooo, Jenny Wilson, Lilla Namo, Oskar Linnros, Movits, Daniel Adams-Ray, Carola och Plura.

Musikhjälpen gjorde sin debut i Malmö 2008 då Malmöborna tillsammans med resten av Sverige samlade in drygt tre miljoner kronor till människor på flykt. Sedan dess har engagemanget och den insamlade summan ökat för varje år. Förra året samlade Musikhjälpen in 28,4 miljoner kronor till kampen alla tjejers rätt att överleva sin graviditet och den totala siffran för initiativ och engagemang blev 180 000. Insamlingen leddes av programledartrion Sarah Dawn Finer, Kodjo Akolor och Emma Knyckare.

Musikhjälpen är ett samarbetsprojekt mellan Sveriges Radio, Sveriges Television och Radiohjälpen. Musikhjälpen direktsänds i sin helhet i P3 Sveriges Radio, SVT Play och stora delar även i SVT2.

Pressbilder

Musikhjälpen 2014: Kampen mot att stoppa spridningen av hiv. Foto: Mikkel Østergaard/TT
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/3401134_2048_1344.jpg

Musikhjälpen 2013: Kodjo Akolor, Sarah Dawn Finer och Emma Knyckare. Foto: Martina Holmberg/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/3111224_2048_1668.jpg


Musikhjälpen 2012: Glasburen i Malmö. Foto: Julia Lindemalm/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/2855912_2000_1333.jpg

Julia Blomberg, projektledare Musikhjälpen. Foto: Julia Lindemalm/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/1191/2800693_1333_2000.jpg

För mer information, vänligen kontakta:

Julia Blomberg, projektledare Sveriges Radio
julia.blomberg@sverigesradio.se
0768 64 07 39

Pär Nordahl, projektledare SVT
par.nordahl@svt.se
070 8847070

Per Byman, generalsekreterare Radiohjälpen
per.byman@svt.se  
073 5340777

Presskontakt
Helena Iles
0739 80 52 51
helena@iles.se