1 av 2
Helena Giege Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
2 av 2
Thomas Björkman Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
Pressmeddelande 2014-10-30

Thomas Björkman och Helena Giege nya reporterchefer på Ekot

En efter en faller bitarna på plats i Ekots omorganisation. Nu är det klart att nuvarande Studio Ett-chefen Thomas Björkman blir chef för de politiska reportrarna och att erfarna journalisten och producenten Helena Giege blir chef för gruppen av samhällsreportrar.

I den nya organisationen är Per Eurenius inrikeschef med ansvar för redaktionens reporterorganisation. Thomas Björkman blir ny chef för reportergruppen Politik och Helena Giege chef för reportergruppen Samhälle.  

Thomas Björkman kommer närmast från Studio Ett, där han varit chef sedan 2008. Han ledde under 2012 och 2013 Sveriges Radios satsning på ekonomijournalistik i spåren efter finanskrisen. Han har tidigare varit reporter och producent på P1-morgon, samt dessförinnan nyhetsreporter på Ekot, Dagens Nyheter, TT och FLT.  

– Nu gör vi om på Ekot och bland mycket annat kommer vi både förstärka och bredda den politiska bevakningen. Jag ser fram emot att leda en resursstark grupp, som kommer att jobba med politikbevakning, både traditionellt och på helt nya sätt, säger Thomas Björkman.  

– Vi ska bibehålla Ekots kraft när det gäller att skildra och förklara det politiska spelet. Samtidigt ska vi utveckla det politiska reportaget, den lyhörda politiska journalistiken som är närmare och angelägnare för lyssnare och medborgare. Thomas Björkman är rätt person för det uppdraget, säger Per Eurenius.  

Helena Giege har lång erfarenhet av radiojournalistik. Hon har arbetat med nyheter lokalt, som reporter på Efter Tre och hon har startat nya program i P3. Hon är en erfaren arbetsledare: Sedan mitten av 90-talet har hon producerat Studio Ett, där hon också vikarierat som gruppchef och intake.

De senaste tre åren har Helena Giege arbetat med utveckling av interna utbildningar i Sveriges Radio. Parallellt har  hon varit projektledare för en ettårig biståndssatsning i Tunisien, där Sveriges Radio är med och utvecklar radiojournalistik. Men Ekot är Helena Gieges hemmaredaktion, och hon tycker det är rätt tillfälle att återvända nu:  

– Att få vara med när Ekot moderniseras, att bygga nya idéer och tilltal tillsammans med några av Sveriges bästa journalister, den festen vill man ju inte missa, säger Helena Giege.

– Jag är stolt och glad över att Helena satsar på journalistiken igen. Hennes kreativitet och kraft som redaktionsledare behövs på nya Ekot, säger Per Eurenius.

Ekots nya organisation träder i full kraft 12 januari 2015.  

Pressbilder:

Thomas Björkman. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/3433101_2048_1152.jpg

Helena Giege. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/1191/3433082_2048_1152.jpg

För mer information, vänligen kontakta:

Per Eurenius, inrikeschef
per.eurenius@sverigesradio.se  
08-784 70 90

Eva Sahlin, presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se  
070-684 18 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".