1 av 2
Skolan där uppsalastudenten hölls kidnappad. Foto: Andreas Bardell
2 av 2
Rummet där den kidnappade studenten hölls fången. Bild från förundersökningsprotokollet.
Pressmeddelande 2014-10-31

P3 Dokumentär: Kidnappningen av Uppsalastudenten

Plötsligt var han bara borta. Telefonen avstängd, hans lägenhet tom och olåst. Efter att ha firat jul med familjen hemma i Linköping var Alexander Åhman, bara tre dagar senare, spårlöst försvunnen. Till hans familj och fästmö sa polisen att det med största sannolikhet rörde sig om ett frivilligt försvinnande. Men, i själva verket hade han fallit offer för en brutal och hänsynslös kidnappning. I P3 Dokumentär söndag 2 november erkänner den ena gärningsmannen för första gången kidnappningen av Uppsalastudenten.

– Det här är ett rättsfall som kommer gå till kriminalhistorien. Det är som en modern Bonnie and Clyde-saga. Med hjälp av en köttfärspaj, sömnmedel, mindmaps och silvertejp lyckades förövarna kidnappa en helt vanlig kille från hans hem i Uppsala. Det är en djupt tragisk historia som för evigt kom att förändra livet för alla de inblandade, berättar producenten David Mehr.

P3 dokumentär berättar den osannolika historien om kidnappningen av Alexander Åhman. Berättelsen om ett ungt kärlekspar bestående av en läkarstudent och en psykologstudent som tillsammans med ett tidningsbud hotade, slog ner och drogade Alexander med sömnmedel och därefter gömde honom i en förfallen skola i Västerbotten utan varken värme, vatten eller el.

För första gången träder både offret Alexander Åhman och hans kidnappare fram, de gör det i exklusiva intervjuer för P3 Dokumentär.


Producent: David Mehr

Sändningstid:
P3 Dokumentär: Kidnappningen av Uppsalastudenten sänds söndag den 2 november kl. 18.03-20.00 i P3, men finns redan nu på sverigesradio.se och i appen Sveriges Radio Play.

Se trailern här: https://www.youtube.com/watch?v=QWqqWaibRco

Pressbilder:

Den förfallna skolan nära byn Älglund. Foto: Andreas Bardell
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/3433677_480_319.jpg

Rummet där den kidnappade studenten hölls fången. Bild från förundersökningsprotokollet.
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/3433664_480_558.jpg

För mer information och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:
Angelika Vaskevitch, pressansvarig P3
angelika.vaskevitch@sverigesradio.se
08-784 72 31, 073-231 45 56

David Mehr, producent
david.mehr@filt.se
070-464 77 46

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".