Kritikerprogrammet. Anneli Dufva. Sveriges Radio P1. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Programtips P1

Tisdag 4 november: Kritiken - Danius essäer och Sextons dikter

"Husmoderns död" heter en splitterny essäsamling av litteraturprofessorn och kritikern Sara Danius. Dan Jönsson har precis gett ut reportageboken "Kontinentaldrift" om tillståndet i Europa i spåren av den ekonomiska krisen. Kritiken har läst båda böckerna tillsammans med kritikerna Mattias Berg, SR Kultur och Ulrika Milles, kulturskribent på bland annat Dagens nyheter. 

Hur stark är essägenren i Sverige? Och vilken ställning har det litterära reportaget i bokform, när allt färre tidningar har råd att satsa på långa reportage?

Göran Sommardal resonerar kring begreppen igenkänning och inlevelse utifrån "Sanningen de döda vet", som är ett urval av poeten Anne Sextons dikter.

Kulturredaktionens Naila Saleem har träffat den pakistanska författaren Kamila Shamsie, som bland annat förklarar varför så många författare från Pakistan så ofta ägnar sig åt landets historien.

Programledare: Anneli Dufva

Kritiken P1 -  Danius essäer och Sextons dikter sänds 4 november,  kl. 14.03  
Repris 5 november kl. 18.15

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".