Vågen. Medverkande Alva Ehn, Tova Isberg, Leon Eklund, Leon Martinez Saluensa, Oliver Rönnerblad, Henrik Markstedt, Martin Sten. Ej inbördes ordning. Unga Radioteatern. Sveriges Radio Radioteatern. foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Programtips P4

Söndag 9 november i Unga Radioteatern: Vågen - ordning ger makt, del 1 av 7

Kl. 10.45-11.00 
Nypremiär i P4 – med anledning av Kristallnatten 9 november.
Regissören Natalie Ringler utforskar fascismens mekanismer i radioteater för barn. Efter framgångarna för de högerextrema partierna i Europa är Unga Radioteaterns serie ”Vågen” högaktuell i en ny dramatisering av Magnus Berg. 

Efter den kritikerrosade publiksuccén ”Vår klass” på teater Galeasen i Stockholm fortsätter regissören Natalie Ringler att utforska ondskans mekanismer. Vågen utgår från den sanna berättelsen om Ron Jones legendariska experiment i en skola i Kalifornien 1967.
Allt började med en historielektion om förintelsen. Eleverna var övertygade om att de aldrig skulle engagera sig i ett fascistiskt parti, att de alltid skulle stå upp för svaga och utsatta och att förintelsen därför omöjligt skulle kunna inträffa igen.
Två veckor senare hade Ron Jones skapat en fullt fungerande kopia av nazistpartiet, komplett med uniformer, symboler och angivarorganisation som jagade oliktänkare. Hur kunde det gå till?

Unga Radioteatern: Vågen - ordning ger makt, del 1 av 7 sänds 9 november kl.  10.45-11.00 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".