Rolf Enström. Foto: Ylva Enström
Pressmeddelande 2014-11-04

Nyskrivet elektroniskt verk av Rolf Enström i P2

Rolf Enström är en av Sveriges främsta tonsättare av elektronisk musik och har på beställning av P2 och Elektronmusikstudion komponerat verket ”Echelon”. Det uruppförs torsdag 6 november på festivalen Sound of Stockholm och sänds i Elektroniskt i P2 söndag 9 november. ”Echelon” är en komposition som blandar elektroniska klanger med texter av poeterna Elsa Grave, Tarjei Vesaas och Arsenij Tarkovskij.

– Det är en härlig känsla att uppleva hur ett musikverk växer fram under ens arbete. Att inte veta hur det ska bli och samtidigt veta hur det ska bli. Jag är glad över att ha fått förtroendet att komponera för Sveriges Radio ännu en gång och jag är mycket nöjd med ”Echelon”, säger Rolf Enström.

”Echelon” innehåller texter av poeterna Elsa Grave, Tarjei Vesaas och Arsenij Tarkovskij. ”Ännu kämpade fotosyntesen, i dessa tidens yttersta grässtrån, bland allt som förtvinade i sanden omkring oss. Och inom oss satt vi bredvid varandra och dog ikapp”, säger Elsa Grave i Enströms komposition.

– Rolf Enström har komponerat ett oerhört starkt elektroniskt stycke som berör, en ljudkonst som sätter fokus på det sköra i tillvaron och människans plats – inte bara på jorden utan i universum. Det konstnärligt starka i Rolf Enströms arbete uppstår till stor del genom att han förmår förena leklust med en bestämd, envis utforskning av klanger. Han månar om kontinuitet i sin musik, lika mycket värderar han kontraster, säger Erik Mikael Karlsson, ansvarig för P2:s kompositionsbeställningar.  

Om Rolf Enström
Rolf Enström föddes 1951 i Södertälje. Han bor i Älvsjö, söder om Stockholm, och har studerat i Göteborg och Stockholm, framför allt musikvetenskap och teoretisk filosofi. Han har också studerat elektroakustisk musik på Elektronmusikstudion (EMS). Enström har själv undervisat i komposition, bland annat hållit kurser på Biskops Arnö folkhögskola och vid EMS.

Rolf Enström är en av Sveriges mest betydande tonsättare. Han har sedan tidigt 1970-tal varit verksam inom den elektroniska musiken och komponerade under 70- och 80-talen en rad kompositioner som blivit stilbildande och som idag räknas till klassiker. Han fick sitt definitiva genombrott 1978 med ”Sekvens i Blått” och förfinade sin bitvis brutala och skulpturala estetik med kompositionen ”Directions” några år senare.

Hans två musikdramatiska kompositioner ”Slutförbannelser” och ”Tjidtjag och Tjidtjaggaise” väckte uppmärksamhet både i Sverige och internationellt när de uruppfördes på 1980-talet, för det senare erhöll han Prix Italia 1987.

Rolf Enström månar starkt om den elektroakustiska musiken som uttrycksmedel, tvärtemot samtidens dragning till att arbeta med ekon ur symfonisk och kammarmusikalisk tradition.  

Pressbild Rolf Enström. Foto: Ylva Enström
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/3432244_1362_2048.jpg

Rolf Enströms beställningsverk ”Echelon” uruppförs torsdag 6 november på festivalen Sound of Stockholm och sänds i Elektroniskt i P2 söndag 9 november kl. 20.00. Det går även att höra i P2 Live onsdag 19 november kl. 19.03.

Elektroniskt i P2:s hemsida: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=4432

För mer information, vänligen kontakta:

Maria Edlund, pressansvarig P2
maria.edlund@sverigesradio.se  
08-784 71 20

Erik Mikael Karlsson, ansvarig för P2:s kompositionsbeställningar
erik_mikael.karlsson@sverigesradio.se  
070-827 81 42

Sveriges Radios pressgrupp på Twitter: https://twitter.com/Pressgruppen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".