Svensktoppens Carolina Norén och Björn Dixgård från Mando Diao firar att Strövtåg i Hembygden legat på listan i två år. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
Pressmeddelande 2014-11-09

Mando Diao fyller två och Magnus blir ny etta på Svensktoppen

Idag är det två år sedan som Mando Diaos ”Strövtåg i hembygden” gick in på Svensktoppen. Programledaren Carolina Norén överraskade Björn Dixgård med en tårta i Mando Diaos replokal i Stockholm.

– Det är verkligen passande att äta tårtan i replokalen, för det var här som jag skrev ”Strövtåg i hembygden”. Jag satt ensam vid ett skrivbord mitt i lokalen och skrev musiken mellan dagislämningar, säger Björn Dixgård som inte alls var förberedd på att låten skulle bli en så stor framgång.

Björn tror att en anledning till framgångarna med ”Strövtåg i hembygden” är att många söker tröst i den.

– Jag vet att den ofta används på begravningar och många säger att de finner tröst i den, säger Björn Dixgård

Mitt i tårtfirandet passar Carolina Norén också på att fråga om vad Björn tycker om den pågående omröstningen där Svensktoppens lyssnare röstar om hur länge en låt ska få ligga på listan.

Svensktoppen är den mest folkliga lista som finns och den enda som verkligen speglar folksjälen. Jag är för demokrati och kommer att vara för det resultat som lyssnarna röstar fram, säger Björn Dixgård.

På självaste tvåårsdagen knuffar Magnus Uggla ned Mando Diao till tredjeplatsen och blir ny etta med ”Jag och min far”. Magnus och Mando Diao har stridit i toppen under hela den tid som låtarna legat på listan och nu kan även Magnus bli aktuell för en tvåårs tårta om han ligger kvar på listan i december.
Så här kommenterar han omröstningen.

– Jättesvårt! Om jag svarar ”Nej för fan” då talar jag ju i egen sak eftersom jag är tävlingsmänniska och vill att ”Jag och min far” ska slå alla tiders rekord. Samtidigt kan jag förstå om folk tycker det är tjatigt att höra samma låt om och om igen, säger Magnus Uggla.

Strövtåg i hembygden ligger på femteplats på rekordlistan över låtar som legat längst på Svensktoppen (105 veckor) och är fyra på rekordlistan över de låtar som legat längst i topp med sina 29 veckor mellan 2012 och 2013.  Jag och min far är den låt som legat sjätte längst med sina 99 veckor sammanlagt på listan.

Rekordlistan
  1. Du är min man – BAO & Helen Sjöholm, 278 veckor
  2. Om du lämnade mig nu – Lars Winnerbäck, 240 veckor
  3. Håll mitt hjärta – Björn Skifs, 142 veckor
  4. Guldet blev till sand – Peter Jöback 110, veckor 
  5. Strövtåg i hembygden – Mando Diao, 105 veckor
  6. Jag och min far – Magnus Uggla, 99 veckor
  7. I did it for love – Jessica Andersson, 98 veckor
  8. En dag I sänder – BAO & Helen Sjöholm, 79 veckor
  9. Till min kära – Streaplers, 73 veckor
10.Två mörka ögon – Sven-Ingvars, 71 veckor

Sändningstid: 
Svensktoppen, söndag kl. 11.03-12.00 i P4. Även i appen Sveriges Radio Play.

Länk till omröstningen
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2023&artikel=6005265


Mer om Svensktoppen: 
www.sverigesradio.se/P4/svensktoppen 
Facebooksida: https://www.facebook.com/Svensktoppen?ref=hl#!/Svensktoppen

Pressbild:
Svensktoppens Carolina Norén och Björn Dixgård från Mando Diao firar att Strövtåg i Hembygden legat på listan i två år. Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/3437800_2048_1152.jpg

För mer information, vänligen kontakta
Carolina Norén, producent och programledare 
carolina.noren@sverigesradio.se   
070-215 63 05

Susanne Tellinger, pressansvarig P4 
susanne.tellinger@sverigesradio.se  
08-784 65 70

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".