Andreas Franck, filmljudläggare, är dagens gäst i Ljudland. Foto: Franck
Programtips P2

Lördag 6 december i Musikmagasinet: Ljudland - Förändringens musik

Kl. 12.03-13.00.
- Man kan måla ljudmässigt med den stora penseln, stor filmmusik. Men man kan också få en stark förändring i ett enda litet klädprassel, säger filmljudläggaren Andreas Franck, som är dagens gäst i Ljudland. 
Ljudland är en programserie om hur man använder sig av musik och ljudläggning för att förmedla en historia, stämning eller känsla. Hur kan vår upplevelse av en situation förändras utifrån musiken vi hör? Ljudland testar och låter!
I fem avsnitt möter programledaren Eva Staaf gäster med bred erfarenhet av ljud och musik: tonsättaren Anders Hillborg, ljuddesignern Stefan Strandberg, slagverkaren Anders Haag från Kungliga filharmonikerna med flera.

Dagens gäst i Ljudland är filmljudläggaren Andreas Franck.

- Man kan måla ljudmässigt med den stora penseln, stor filmmusik. Men man kan också få en stark förändring i ett enda litet klädprassel. Då blir bilden djupare och börjar leva. Musiken och ljuden är som en rök runt omkring karaktärerna och miljöerna. Och när man inte ens märker den där röken, när man bara känner, det är dit man vill nå, säger han.

Programledaren Eva Staaf är radioteaterregissör och ljudberättare. Hon har tidigare skrivit och regisserat underhållningsserien Huset mittemot och de uppmärksammade ljudkrönikorna i Heliga Familjen. 2012 producerade och programledde hon den första omgången av Ljudland, som nu kommer i fem helt nya avsnitt.

Eva Staaf har tilldelats Författarförbundets Radiopris samt nominerats till Augustpriset 2014.

Kompositörer som Debussy, Steve Reich, Meredith Monk, Peter Broderick, The Raveonettes, Benjamin Britten och många fler står redo att skapa ett nytt Ljudland i P2 – med ljudläggningen i huvudrollen.

Pressbild: Andreas Franck, filmljudläggare, är dagens gäst i Ljudland. Foto: Franck
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/3438297_1537_2048.jpg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".