Anders Hillborg, tonsättare, är dagens gäst i Ljudland. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Programtips P2

Lördag 13 december i Musikmagasinet: Ljudland - Musiken under ytan

Kl. 12.03-13.00.
- Jag går ut i vattnet och simmar i ett korallrev och kommer till en punkt där två strömmar möts. Det uppstår en virvel och stora fiskstim dras in i den där virveln och jag dras också in och simmar runt där. En fantastisk upplevelse som några år senare blev till ett stråkadagio i stycket Dreaming River. Musiken blev en gestaltning av den upplevelsen, säger tonsättaren Anders Hillborg.
Ljudland är en programserie om hur man använder sig av musik och ljudläggning för att förmedla en historia, stämning eller känsla. Hur kan vår upplevelse av en situation förändras utifrån musiken vi hör? Ljudland testar och låter!
I fem avsnitt möter programledaren Eva Staaf gäster med bred erfarenhet av ljud och musik: filmljudläggaren Andreas Franck, ljuddesignern Stefan Strandberg, slagverkaren Anders Haag från Kungliga filharmonikerna med flera.

Ljudlands gäst tonsättaren Anders Hillborg dyker ner under ytan.

- Jag går ut i vattnet och simmar i ett korallrev och kommer till en punkt där två strömmar möts. Det uppstår en virvel och stora fiskstim dras in i den där virveln och jag dras också in och simmar runt där. En fantastisk upplevelse som några år senare blev till ett stråkadagio i stycket Dreaming River. Musiken blev en gestaltning av den upplevelsen, säger han.  

Programledaren Eva Staaf är radioteaterregissör och ljudberättare. Hon har tidigare skrivit och regisserat underhållningsserien Huset mittemot och de uppmärksammade ljudkrönikorna i Heliga Familjen. 2012 producerade och programledde hon den första omgången av Ljudland, som nu kommer i fem helt nya avsnitt.

Eva Staaf har tilldelats Författarförbundets Radiopris samt nominerats till Augustpriset 2014.

Kompositörer som Debussy, Steve Reich, Meredith Monk, Peter Broderick, The Raveonettes, Benjamin Britten och många fler står redo att skapa ett nytt Ljudland i P2 – med ljudläggningen i huvudrollen.

Pressbild: Anders Hillborg, tonsättare, är dagens gäst i Ljudland. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/3139346_2000_1333.jpg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista