Baltiska utställningen i Malmö 1914. Foto: Albert Wilhelm Rahm/Malmö muséer
Baltiska utställningen i Malmö 1914. Foto: Albert Wilhelm Rahm/Malmö muséer
Programtips P2

Söndag 30 november i P2 Dokumentär: Kvinnornas manifestation på Baltiska utställningen 1914

Kl. 14.00-15.00.
Dagens P2 Dokumentär ingår i serien Tonsättarinnor i ett manligt musikliv av Christina Tobeck.
På industriutställningarna, som var så populära världen över kring sekelskiftet 1900, presenterade stolta ingenjörer och företagsledare mer eller mindre revolutionerande tekniska innovationer. Men var fanns kvinnornas insatser i dessa påkostade uppvisningar? De hade ändå börjat bli en faktor att räkna med inom olika områden i samhället. På Baltiska utställningen i Malmö 1914 ville också de visa vad de uppnått.

Inte med skryt och veklagan, utan endast genom att låta fakta tala sitt tydliga språk, skulle kvinnorna presentera sin rättliga och sociala ställning och sin yrkesmässiga verksamhet.

Utställningen förlades till en kopia av Fredrika Bremers Årsta slott, som byggdes upp med den kungliga paviljongen som närmaste granne. Den paviljongen kallas numera Margaretapaviljongen och är det enda som idag återstår av den väldiga utställningen vid Pildammarna.

Kvinnornas Årsta rymde bland mycket annat ett bibliotek med böcker av och om kvinnor. Dessutom fanns noter till musikaliska verk, komponerade av kvinnliga tonsättare, och på väggarna hängde tavlor målade av kvinnliga konstnärer.

I dokumentären spelas musik av tonsättare som hade musikverk utställda i Årsta bibliotek: Helena Munktell, Alice Tegnér, Elfrida Andrée, Sara Wennerberg-Reuter, Ika Peyron, Valborg Aulin och Laura Netzel. Dessutom spelas musik av Hugo Alfvén i programmet.

Årstautställningen blev som helhet en succé och en viktig manifestation för Sveriges kvinnor.

En P2 Dokumentär av Christina Tobeck.

Pressbild: Baltiska utställningen i Malmö 1914. Foto: Albert Wilhelm Rahm/Malmö muséer
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/3438509_2048_1413.jpg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".