Radioteatern: Krigare. Från vänster: Rawda Khadraoui, Milad Alami, Noah Waldvogel. (Bakifrån Bahar Pars) Foto: Henrietta Hultén/Sveriges Rad
Radioteatern: Krigare. Från vänster: Rawda Khadraoui, Milad Alami, Noah Waldvogel. (Bakifrån Bahar Pars) Foto: Henrietta Hultén/Sveriges Rad
Pressmeddelande 2014-11-12

Unik hiphopsatsning i Radioteatern

Filmregissören och manusförfattaren Milad Alami gör debut i Radioteatern med pjäsen "Krigare" som han specialskrivit för den unga hiphopartisten och rapparen Rawda Khadraoui.

Pjäsen Krigare handlar om att hävda sig och stå upp för sig själv. Leyla är en ung rappare med scendrömmar. Hon skriver musik tillsammans med sin kompis Mayram men i skolan mobbas hon. Musiken blir ett sätt för henne att slå tillbaka och göra sig fri.

Krigare är beställd av Radioteatern som lät filmregissören och manusförfattaren Milad Alami skriva om vad han ville.

– Det var befriande att få fria tyglar och jag skrev för en ung publik från förorten. Deras erfarenheter  och röster kommer sällan till Radioteatern. Jag skrev rollen för Rawda Khadraoui tillsammans med henne och tog vara på hennes personliga erfarenhet av att vara ung kvinna i den mansdominerade hiphopvärlden. Leyla är en fiktiv karaktär, men hon bottnar känslomässigt och realistiskt och inte minst språkligt tack vare samarbetet med Rawda, säger Milad Alami.

Rawda Khadraoui har skrivit texten till en raplåt i pjäsen med specialskriven musik av producenten Mack Beats.

– När jag skrev texten var det grymt att utgå från en annan, påhittad persons personlighet, även om jag känner igen en del från mitt eget liv hos Leyla i pjäsen. Motgångarna man möter som ung kvinnlig rappare, men jag handskas med dem på ett annat sätt, säger Rawda Khadraoui.

– Den här pjäsen låter på ett nytt sätt! Den är en fantastisk möjlighet att kunna nå en publik vi inte ofta har kontakt med, säger Henrietta Hultén, som producerat pjäsen för Radioteatern.

Krigare sänds lördag 15 november kol. 13.30 i P1.

Om Rawda Khadraoui
Rawda Khadraoui var en av de unga kvinnliga rapartisterna i hiphopsatsningen ”Ladies first” med Linda Pira på Dramaten 2013.

Om Milad Alami
Milad Alami är född i Iran, uppvuxen i Sverige och utbildad i Danmark. I våras tävlade han i Cannesfestivalen med en kortfilmen VOID.

Fakta om pjäsen Krigare:

Manus:
Milad Alami

I rollerna:

Leyla: Rawda Khadraoui

Mayram: Bahar Pars

Mamma: Susan Taslimi

Hamad, lillebror: MarKus Engdahl

Anders: Noah Waldfogel

Läraren: Peter Mörlin


Musik:
Mack Beats med flera

Ljud:
Johan Chandorkar

Regi:
Milad Alami

Producent:
Henrietta Hultén/Sveriges Radio

Pressbild
Radioteatern: Krigare. Från vänster: Rawda Khadraoui, Milad Alami, Noah Waldvogel. (Bakifrån Bahar Pars) Foto: Henrietta Hultén/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/3439090_1529_2048.jpg

För mer information, intervjuer och förhandslyssning, vänligen kontakta
Caroline Meyer Lagersparre, pressansvarig P1
caroline.meyer@sverigesradio.se
08-784 71 13, 0730-70 25 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".