Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Pressmeddelande 2014-11-13

Margita Boström ny korrespondent för Asien och Johanna Melén för Central- och Östeuropa

Publicerat torsdag 13 november 2014 kl 09.32
Margita Boström. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
1 av 2
Margita Boström. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Johanna Melén. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
2 av 2
Johanna Melén. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Nu är det klart med nya korrespondenter för Asien respektive Central- och Östeuropa. Margita Boström med mångårig erfarenhet som utrikesreporter på Ekot blir ny korrespondent för Asien. Sveriges Radios tidigare Rysslandskorrespondent Johanna Melén blir korrespondent för Central- och Östeuropa.

Ny korrespondent för Asien

Margita Boström blir Sveriges Radios nya Asienkorrespondent med stationering i Bangkok. Margita Boström har mångårig erfarenhet som utrikesreporter på Ekot, där hon på plats bevakat bland annat jordbävningskatastrofen i Haiti, demokratiprocessen i Burma och de nyligen genomförda valen i Indien. Hon har tidigare under många år arbetat som sportreporter, bland annat på Radiosporten och Dagens Nyheter.

– Margita är en av våra mest beresta och erfarna reportrar, och jag är både glad och tacksam över att hon nu tar sig an det omfattande uppdraget att bevaka Asien, säger Ekots tillträdande utrikeschef Ginna Lindberg.

– Jag är oerhört ödmjuk för att ha fått förtroendet att få följa och skildra den region i världen där utvecklingen går så oerhört snabbt nu. Till exempel är det bara 16 år sedan Indonesien var en diktatur. Nu en sprudlande demokrati där den nyvalde presidenten själv föddes i slummen. Och Burma hur kommer det att gå där? Får Aung Sann Suu Kyi ställa upp i presidentvalet nästa år? Afghanistan ska stå på egna ben, hur kommer det att gå? Länderna och ämnena att bevaka är många så det lär inte bli brist på uppslag, säger Margita Boström
 
– Jag är också ödmjuk inför att försöka ta vid där Nils Horner på intet sätt var klar med sitt värv när han så tragiskt rycktes bort från det han älskade allra mest, nämligen att rapportera från Asien. Jag kan aldrig bli han, men jag ska göra allt för att lyssnarna ska få lika många vardagsbilder från Asien som de Nils Horner gav, säger Margita Boström.

Ny korrespondent för Central- och Östeuropa

Johanna Melén blir ny Östeuropakorrespondent från årsskiftet. Johanna Melén har tidigare varit Sveriges Radios korrespondent i Moskva, och kommer närmast från en tjänst som producent och reporter på Ekots utrikesmagasin Konflikt i P1. Hon har också arbetat för Aftonbladet, där hon bevakat Ryssland och också skrivit om svensk politik. Johanna Melén är rysktalande och har bland annat studerat Östeuropakunskap.

– Vem hade för bara ett år sedan kunnat tro att 2014 skulle innebära ett nytt krig, eller krigsliknande tillstånd i ett europeiskt land? Det som hänt och händer i Ukraina har dramatiskt förändrat den europeiska agendan och kommer med största säkerhet att spela en stor roll under lång tid framöver, inte minst för länderna i Öst- och Centraleuropa. Att som korrespondent få följa och skildra bland annat den utvecklingen ska bli mycket spännande, säger Johanna Melén.

– Johanna är en oerhört kompetent och uppskattad utrikesreporter och det känns mycket bra att just hon får ansvar för den angelägna rapporteringen från Öst- och Centraleuropa, säger Ekots tillträdande utrikeschef Ginna Lindberg.
– I korrespondentuppdraget ingår också att tillsammans med vår Moskvakorrespondent bevaka Ukraina, som ju i allra högsta grad fortsätter att vara i nyhetsfokus, säger Ginna Lindberg.

Pressbilder:

Margita Boström. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/1191/3390853_2048_1152.jpg

Johanna Melén. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/3438210_2000_1333.jpg

För mer information, vänligen kontakta:

Ginna Lindberg, tillträdande utrikeschef Ekot
ginna.lindberg@sverigesradio.se  
08-784 50 00

Eva Sahlin, presschef
eva.sahlin@sverigesradio.s
070-684 18 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".