Willy Svensson, fd gruvarbetare Kiruna. Foto: Anton Berg/Sveriges Radio
Willy Svensson blev framröstad som talesperson för Kirunas gruvarbetare och ingick i den centrala strejkkommitté på 27 man som förde arbetarnas talan i förhandlingarna med LKAB. Foto: Anton Berg/Sveriges Radio
Programtips P3

Söndag 23 november i P3 Dokumentär: Den Stora Gruvstrejken 1969/70

Kl. 18.03-20.00

När 35 arbetare sätter sig ner på golvet i truckverkstaden i LKABs gruva i Svappavaara 9 december 1969 tänds en gnista av uppdämd strejkvilja och bara två dagar senare är LKABs gruvdrift i Kiruna, Svappavaara och Malmberget helt lamslagen. 4800 arbetare går samman och den största strejken i Sverige sen 1948 är ett faktum.

Under 57 dramatiska dagar pågår strejken och stormöten avlöser varandra där arbetarnas enighet prövas hårt. Man strejkar för en ökad lön, en bättre arbetsmiljö och framför allt - ett större människovärde.

Strejken kallas olaglig och vild eftersom den inte är utlyst av facket och blir ett uppvaknande för både arbetsgivaren LKAB men också för Svenska Gruvindustriarbetareförbundet, LO och för den svenska regeringen.

Slutet blev bittert för många arbetare men på sikt vann man viktiga segrar och strejken räknas än idag som en av de mest avgörande strider som skett mellan arbetsgivare och löntagare i Sverige.

Producent: Anton Berg

P3 dokumentär sänds söndagar kl. 18.03-20.00 i P3.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".