Jenny Sonesson Foto: Cecilia Mora/Sveriges Radio
Jenny Sonesson Foto: Cecilia Mora/Sveriges Radio
Programtips P1

Måndag 24 november i Tendens: Fosterdiagnostik gav mig ett val

Kl. 11.03

Jenny Sonesson glömmer aldrig barnmorskans  blick på ultraljudsskärmen. Något var på tok med hennes foster. Fostret hade mycket allvarliga skador som kunde innebära en för tidigt död. Hon är glad över att fosterdiagnostiken finns men när hon och hennes man fick det tunga beskedet ställdes de inför svåra val.

Martin Westberg träffade Sofia  en sommar för sexton år sedan. De blev kära direkt och bestämde sig för att bilda familj . Sofia visste inte att hon  bar på en sällsynt genetisk  sjukdom  och att hennes barn löpte  50% risk att ärva sjukdomen. Fosterdiagnostik blev ett enkelt  men smärtsamt val.

Den här veckan i Tendens tar man upp de svåra valen som vi står inför när fosterdiagnostiken  blir allt mer exakt och lättillgänglig. Frågan är hur blivande föräldrar hanterar dilemmat, ska de göra abort eller fullfölja graviditeten.

‑Det är viktigt att poängtera att alla kvinnor har olika bakgrund och livssituation som borde räknas in när de gör fosterdiagnostik.

Det säger Susanne Georgsson Öhman som är barnmorska, docent och högskolelektor på Sophia Hemmet Högskola i Stockholm. Hon har forskat om kvinnors upplevelser  kring undersökningar av fostret under graviditeten.

Pressbild:
Jenny Sonesson Foto: Cecilia Mora/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/3442864_2048_1536.jpg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".