Den engelska guldåldern skildras i tre avsnitt i P2 Dokumentär. Foto: Ulrica Bengtsdotter/Sveriges Radio
Den engelska guldåldern skildras i tre avsnitt i P2 Dokumentär. Foto: Ulrica Bengtsdotter/Sveriges Radio
Programtips P2

Söndag 7 december i P2 Dokumentär: England - The Golden Age of Sex, Drugs & Crime

Kl. 14.00-15.00.
Den engelska guldåldern - 1500-talets slut och 1600-talets början - fascinerar fortfarande. Musik, teater, arkitektur och ett överdådigt hov fullt av intriger har gett upphov till populära tv-serier, böcker och filmer. Katarina A Karlsson har doktorerat på 1600-talets engelska lutsånger och guidar lyssnarna i P2:s nya dokumentärserie ”England - The Golden Age of Sex, Drugs & Crime” genom guldålderns musik ur tre vinklar: Sex, droger och kriminalitet. Idag sänds del ett av tre: "Sex - dubbelmoral och sexuella antydningar".

Första programmet, “Sex”, handlar om kontrasterna mellan pryderi, utlevelse och våld, allt speglat genom den tidens musik. Medan sexuella dubbelmeningar i sånger var högsta mode vid engelska hovet under den gyllene eran, var det förbjudet att sjunga snuskvisor på stan. Den som två gånger tagits på bar gärning med detta dömdes till spöstraff samt att brännas genom öronbrosket med ett glödande järn. Samma författare som skrev pamfletter mot snusk, publicerade sina egna pornografiska dikter där ordet “dildo” förekommer för första gången i engelsk litteratur.

I P2 Dokumentär ställs frågan om så mycket hänt på fyra hundra år, om strategier som används i lutsånger används än idag? Katarina A Karlsson presenterar engelska lutsånger på Kriscentrum för kvinnor i Göteborg och får oväntade svar. 1800-talets pryderi skärskådas också, genom rättegångsfallet mot Mrs Robinson och hennes dagbok som hennes man tjuvläste och sedan tog som bevis för att hon varit otrogen.

Musiken är den röda tråden, för om sexuella antydningar är målet så är musiken medlet. Inget kan som musik väcka känslor, i synnerhet kärlek och åtrå.

Medverkande: Professorn i engelsk renässanslitteratur David Lindley, klädhistorikern Eva Andersson, psykologen Per Isdal, kuratorn Ann-Charlotte Bengtsson, chefsåklagaren och chefen för korruptionsenheten Gunnar Stetler, orgelforskaren Joel Speerstra samt operasångaren Anders Lorentzon.

Uppläsare är Ingvar Grimberg, Dan Berglund, Emelie Alm, Torben Kulin, Emelie Sigelius och Andreas Nygård.

Pressbild: Den engelska guldåldern skildras i tre avsnitt i P2 Dokumentär. Foto: Ulrica Bengtsdotter/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2205/3436382_2000_1500.jpg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".