Katarina A Karlsson gör P2 Dokumentärserien England, The Golden Age. Foto: Sigrid Algesten
Katarina A Karlsson gör P2 Dokumentärserien England, The Golden Age. Foto: Sigrid Algesten
Programtips P2

Söndag 21 december i P2 Dokumentär: England - The Golden Age of Sex, Drugs & Crime

Kl. 14.00-15.00.
Den engelska guldåldern - 1500-talets slut och 1600-talets början - fascinerar fortfarande. Musik, teater, arkitektur och ett överdådigt hov fullt av intriger har gett upphov till populära tv-serier, böcker och filmer. Katarina A Karlsson har doktorerat på 1600-talets engelska lutsånger och guidar lyssnarna i P2:s nya dokumentärserie ”England - The Golden Age of Sex, Drugs & Crime” genom guldålderns musik ur tre vinklar: Sex, droger och kriminalitet. Idag sänds del tre av tre: "Kriminalitet eller hur man åker fast för ett mord trots att kungen älskar en". 

År 1615-16 skakades det engelska hovet av en oerhörd skandal. Kungens närmaste man med hustru anklagades för mord. Historien som innehåller kärlek, sex, impotensdroger, jungfruprov, intriger och förgiftad marmelad har aldrig blivit den film eller tv-serie den borde ha blivit. Det handlar om korruption och politiskt rävspel på högsta nivå men den som i eftervärldens ögon fått hela skulden är den vackra Frances Howard. Hon har blivit arketypen för den liderliga och fördärvade kvinnan.

David Lindley, professor i engelsk renässanslitteratur, har skrivit en bok som skärskådar bevisföringen och retoriken runt rättsfallet. Katarina A Karlsson hälsar på hos honom och besöker turistmagneten The Tower of London, fängelset där Frances Howard och hennes make blev osams för livet.

Musiken i programmet är både den musik som skrevs till parets ära, innan de föll i onåd, och filmmusik som använts för att skildra den här tiden, från Vaughan Williams till Trevor Morris som fick en Emmy för musiken till tv-serien The Tudors.

Dessutom - när man hört program tre, "Crime", kommer man inte kunna lyssna på Brittens Playful Pizzicato utan att tänka ordet “blygdkapsel”.

Medverkande: Professorn i engelsk renässanslitteratur David Lindley, klädhistorikern Eva Andersson, psykologen Per Isdal, kuratorn Ann-Charlotte Bengtsson, chefsåklagaren och chefen för korruptionsenheten Gunnar Stetler, orgelforskaren Joel Speerstra samt operasångaren Anders Lorentzon.

Uppläsare är Ingvar Grimberg, Dan Berglund, Emelie Alm, Torben Kulin, Emelie Sigelius och Andreas Nygård.

Pressbild: Katarina A Karlsson gör P2 Dokumentärserien England, The Golden Age. Foto: Sigrid Algesten
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/3454688_2048_1536.jpg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".