Pressmeddelande 2014-11-21

Kaliber om krisen i socialtjänsten – nu berättar polisen för första gången

Socialtjänsten i stora delar av landet befinner sig i kris. Personalen flyr och grundläggande rutiner följs inte. Det här drabbar barnen som bäst behöver samhällets skydd. I Kaliber på söndag 23 november hörs bland annat polismannen i Sundsvall som hittade en övergiven 1-årig flicka i en lägenhet.

– Det är alldeles kolsvart, det är ett litet rum och längst in i hörnet så står det en spjälsäng. Jag går snabbt in i rummet och river ner filten som täcker fönstret för att få in lite ljus och jag böjer mig över den här spjälsängen. Då ser jag, i botten på spjälsängen, det finns inga sängkläder eller så, utan det ligger bara en hög med filtar och på dem ligger det en liten flicka. En liten späd, uppskattningsvis 1-årig flicka, säger polisen till Kaliber. 

I tre program med start på söndag 23 november granskar Kaliber krisen i socialtjänsten. Reportrarna Anna Iversen och Micha Arlt har gjort Kalibers granskning.

För förhandslyssning vänligen kontakta Kalibers producent:
andreas.lindahl@sverigesradio.se
0768 762028

OBS! EMBARGO till söndag 23 november kl. 06.00. Vänligen nämn programnamnet Kaliber samt kanal och sändningstiden – P1 söndagar kl. 12.00. Som en service till läsarna, nämn gärna att programmet även går att höra på sverigesradio.se och i appen Sveriges Radio Play.

Sändningstid:
Söndag 23 november kl. 12.00 i P1. Lyssna även i efterhand på:
 http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=1316 eller i appen Sveriges Radio Play.


Om Kaliber
Kaliber ärSveriges Radios program för undersökande journalistik. Man avslöjar och granskar samhällsfenomen i tiden, i enskilda reportage eller i en serie program. 


För mer information, vänligen kontakta:
Andreas Lindahl, producent och reporter
076- 876 20 28
andreas.lindahl@sverigesradio.se

Caroline Meyer Lagersparre, pressansvarig P1
caroline.meyer@sverigesradio.se
0730-702500

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".