Peter Birro och Morrissey Foto: Mia Gerdin/Sveriges Radio
Peter Birro och Morrissey Foto: Mia Gerdin/Sveriges Radio
Programtips P1

Fredag 5 december i Kino: Möt Peter Birro

Kl. 14.03

Peter Birro har klivit fram som en av vår tids stora samtidsskildrare. I julhelgen visas hans nya dramaserie för SVT, "Viva hate" om ett rockband i 90-talets Sverige.

- Jag vill att ”Viva Hate” ska ha en respektlös intensitet. Det är allt eller inget som gäller – hela tiden, säger han själv, och så skulle man också kunna karakterisera hans sätt att skriva TV- och filmdramatik, från 1997 med Hammarkullen och framåt.

 Kino ägnar den här veckan hela programmet åt Peter Birro som berättar för Mia Gerdin om hur han måste bli ett med det han skriver om. Inför filmen om Monica Z – en av förra årets största filmsuccéer - bestämde han sig t ex för att gilla jazz och lyssnade in sig på Bill Evans, Chet Baker och Miles Davis. Han lärde sig älska det!

I Viva hate har han kunnat ta från egna erfarenheter som tidig musikälskare (The Smiths, Clash, Morrissey m fl) och som stökig punkare i  bandet The Christer Petterssons då han hade kepsen bak och fram, stor skinnjacka och hatade kulturetablissemanget.

Pressbild: Peter Birro och Morrissey Foto: Mia Gerdin/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/3445071_2048_1361.jpg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".