William Spetz. Foto: Pär Nordahl/SVT
William Spetz. Foto: Pär Nordahl/SVT
Pressmeddelande 2014-11-27

William Spetz gör reportage i Moçambique för Musikhjälpen 2014

I år samlar Musikhjälpen in pengar till kampen för att stoppa spridningen av hiv. För att skildra årets tema på nära håll skickar Radiohjälpen skådespelaren William Spetz på reportageresa till huvudstaden Maputo i Moçambique, ett land som är hårt drabbat av hiv. Han kommer dagligen att liverapportera till glasburen i Uppsala och hans inslag publiceras på musikhjälpen.se och visas i det sammanfattande programmet ”Musikhjälpen Återblicken” under våren 2015.

William Spetz är ett stort fan av Musikhjälpen och tvekade inte en sekund när han fick frågan.

– Det känns konstigt att säga att det ska bli roligt att åka, för jag vet att det kommer bli det tuffaste jag någonsin gjort. Samtidigt har jag aldrig längtat till något så mycket, det är en sann ära! Jag är så glad över att få vara en del av något så viktigt som att försöka stoppa spridningen av hiv och aids. Man tänker att det är något som fanns på 80-talet, men varje dag smittas 6000 människor av det. Tre fjärdedelar av dem bor i Afrika, söder om Sahara. Siffror brukar inte hugga till i bröstet på mig, men det här gör det. Vi har möjligheten att göra något, och den ska vi utnyttja om några veckor, säger William Spetz.

Moçambique är ett land som är hårt drabbat av hiv, 11,1 procent av den vuxna befolkningen bär på det livshotande viruset. Trots kraftiga insatser mot hiv och aids orsakar viruset nästan hälften av alla dödsfall i landet. Den 3 december åker William Spetz till Maputo och kommer bland annat träffa läkare, biståndsarbetare och hiv-positiva för att förmedla en bild av situationen i landet.

Per Byman, generalsekreterare på Radiohjälpen, är väldigt glad över att William Spetz vill leda Radiohjälpens reportageresa till Moçambique :

– William är en person som betyder väldigt mycket för många unga i Sverige - och de kommer nu att få se världen genom hans ögon. Jag tror, att det här kommer att bli Williams livs resa och jag är otroligt glad över att Musikhjälpen får vara med på den, säger Per Byman.

Om William Spetz
William Spetz är skådespelare och humorist. 2012 slog William igenom brett med sin egna youtube-videor och har sedan dess gjort flera serier för SVT, bland annat ”Williams lista” och ”Hoppas farfar dör”. 2015 är han aktuell i nya serien ”Låt oss ställa till en scen”.

William kommer direktrapportera sina inslag från Moçambique till glasburen i Uppsala samt göra inslag till Musikhjälpens in- och utsläppsprogram. Han kommer även rapportera i Musikhjälpens sociala medier-kanaler samt spela in material för halvtimmesprogrammet ”Musikhjälpen Återblicken” som sänds under våren 2015. 

Musikhjälpen 2014: Hjälp oss att stoppa spridningen av hiv
Musikhjälpens insamling 2014 går till kampen för att stoppa spridningen av viruset hiv. Varje dag smittas 6000 personer med hiv och en stor del av dem är under 15 år. Världen över lever 35 miljoner människor med viruset och majoriteten bor i länderna söder om Sahara. Fattigdom, brist på kunskap och begränsad tillgång till preventivmedel är vanliga orsaker till att hiv sprids, framför allt i låginkomstländer. Sedan epidemin utbröt på 1980-talet har 36 miljoner människor dött i aids. Förra året dog 4000 människor i aids varje dag. Musikhjälpens insamling för att stoppa spridningen av hiv i världen börjar måndag 8 december och pågår till och med söndag 14 december. Programmet leds av Petter, Linnea Henriksson, och Kodjo Akolor. Pengarna som samlas in går till Radiohjälpen. Läs mer om årets insamlingstema på www.musikhjälpen.se

Pressbilder
William Spetz. Foto: Pär Nordahl/SVT
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/3445221_2048_1367.jpg

Musikhjälpen 2014: Kampen för att stoppa spridningen av hiv. Foto: Mikkel Østergaard/TT
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/3401134_2048_1344.jpg

För mer information, vänligen kontakta:
Julia Blomberg, projektledare Sveriges Radio
julia.blomberg@sverigesradio.se
076 864 07 39

Pär Nordahl, projektledare SVT
par.nordahl@svt.se
070 884 70 70

Per Byman, generalsekreterare Radiohjälpen
per.byman@svt.se
073 534 07 77

Presskontakt 
Angelika Vaskevitch, pressansvarig P3
angelika.vaskevitch@sverigesradio.se
08-784 72 31, 073 231 45 56

Helena Iles
helena@iles.se
073 980 52 51

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".