Nivette Dawod Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
Nivette Dawod Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio
Pressmeddelande 2014-11-27

Nivette Dawod blir korrespondent-trainee i Nils Horners anda

"Stolt över att ha fått det här drömjobbet"
12 min

Utrikesjournalistiken och korrespondentverksamheten är prioriterade områden på Sveriges Radio. Från och med 2015 inrättas en trainee-tjänst för att utbilda fler kvalificerade utrikesmedarbetare för framtiden. Den första traineen i Nils Horners anda blir under 2015 Nivette Dawod. Hon får under året bland annat arbeta tillsammans med fem rutinerade korrespondenter i lika många områden.

– Jag är jätteglad och stolt över att ha fått det här drömjobbet. Det känns hur stort som helst att få jobba med alla proffsiga medarbetare på utrikesredaktionen på Ekot och vara del av en arbetsplats som tar lyssnaren på allvar, säger Nivette Dawod

– Jag ser mycket fram emot att få arbeta tillsammans med Nivette Dawod. Hon har ett smittande engagemang för nyhetsarbete och utrikesrapportering. Nivette har också en tydlig vilja att i sin journalistik sätta människors egna berättelser i centrum. Det var Nils Horners signum, att skildra stora skeenden genom att beskriva enskilda människors öden, säger Ekots tillträdande utrikeschef Ginna Lindberg.

Traineen kommer först att få en grundutbildning och en mentor på Ekot i Stockholm. Därefter väntar resor runtom i världen till en rad olika bevakningsområden där Nivette Dawod dels kommer att arbeta tillsammans med korrespondenten på plats och dels självständigt. Preliminärt ingår områden som Asien, Mellanöstern, Afrika, Latinamerika och Ryssland.

– Vi tycker att det är viktigt att Sveriges Radio tar ett samhällsansvar och i det ligger den viktiga utrikesjournalistiken. Vi gör inte detta i första hand för att stärka vår egen verksamhet utan för journalistiken i stort och vi tror att detta är en satsning som Nils skulle ha gillat. Det här är vårt sätt att hedra honom, säger Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

Mer om Nivette Dawod
Nivette Dawod är 28 år och kommer närmast från en tjänst som nyhetsreporter på Aftonbladet. Hon inledde sin journalistbana som skribent för tidningen Gringo i Malmö och därefter som reporter på Jönköpingsposten. Hon har en kandidatexamen i freds- och konfliktvetenskap och talar arabiska.

Pressbild:
Nivette Dawod Foto: Micke Grönberg/Sveriges Radio http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/3446165_2048_1152.jpg

För mer information, vänligen kontakta:

Ginna Lindberg, tillträdande utrikeschef Ekot
ginna.lindberg@sverigesradio.se  
08-784 50 00

Anders Pontara, tf utrikeschef Ekot
anders.pontara@sverigesradio.se
08-784 50 00

Eva Sahlin, presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se  
070-684 18 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".