Vetenskapsradion Klotet om palmoljeplantager - en tsunami från ovan  En vild orangutang som sitter fast mellan en flod och de milsvida palmoljeplantager som ger oss billigt fett till kakor och schampon.  Foto: Rainforest Action Network (CC BY-NC 2.0)
Vetenskapsradion Klotet om palmoljeplantager - en tsunami från ovan En vild orangutang som sitter fast mellan en flod och de milsvida palmoljeplantager som ger oss billigt fett till kakor och schampon. Foto: Rainforest Action Network (CC BY-NC 2.0)
Programtips P1

Onsdag 17 december i Vetenskapsradion Klotet om palmoljeplantager - en tsunami från ovan

Kl. 13.35

Klotet har besökt Aceh på Sumatra. För tio år sedan drabbades den indonesiska delstaten hårt av tsunamin då hundratusentals människor miste livet, men som också ledde till en freduppgörelse mellan GAM-gerillan och regeringen i Jakarta. Nu hotar en ny tsunami, denna gång från ovan.

En omfattande skogsavverkning för att röja för palmoljeplantager som ger billigt fett till kakor och schampon, gör att det tunna jordlagret på kalhyggena i regnskogen spolas bort av kraftiga regn. Resultat: jordskred där hela byar har svepts bort av vattenmassorna och där de utrotningshotade orangutangerna inte har någonstans att ta vägen. Programledare: Marie-Louise Kristola.

Pressbild:
Vetenskapsradion Klotet om palmoljeplantager - en tsunami från ovan  En vild orangutang som sitter fast mellan en flod och de milsvida palmoljeplantager som ger oss billigt fett till kakor och schampon.  Foto: Rainforest Action Network (CC BY-NC 2.0)
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/3446919_2048_1536.jpg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".