Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vetenskapsradion Klotet om "water grabbing" och rekordtorka - att slåss om sista droppen Folsomdammen ger dricksvatten till en halv miljon människor, men efter flera års rekordtorka i Kalifornien finna bara en bråkdel av vattnet kvar. Ransonering, vattenböter och ett krisande jordbruk är resultatet.  Foto: Robert Couse-Baker Flickr (CC BY 2.0)
Vetenskapsradion Klotet om "water grabbing" och rekordtorka - att slåss om sista droppen Folsomdammen ger dricksvatten till en halv miljon människor, men efter flera års rekordtorka i Kalifornien finna bara en bråkdel av vattnet kvar. Ransonering, vattenböter och ett krisande jordbruk är resultatet. Foto: Robert Couse-Baker Flickr (CC BY 2.0)
Programtips P1

Onsdag 10 december i Vetenskapsradion Klotet om "water grabbing" och rekordtorka - att slåss om sista droppen

Kl. 13.35

I Kalifornien råder rekordtorka sedan flera år. Jordbruket har tvingats säga upp tusentals arbetare och vattenransonering införts. Klotet har besökt en kurs för de som bötfälls för vattenslöseri.

Den globala uppvärmningen och snabb ekonomisk utveckling gör att kampen hårdnar om färskvattenresurser på många håll i världen. Företag ser vatten som en strategisk resurs och köper upp reservoarer, men vad ska då de fattiga runt om dricka?

Dessutom får vi en rapport från det pågående klimatmötet i Peru. Där har glaciärerna smält med 40 % redan. Den viktigaste färskvattenkällan hotar att sina på sikt. Kommer världen nå ett avtal för att stoppa koldioxidutsläppen? Programledare: Marie-Louise Kristola.

Pressbild:
Vetenskapsradion Klotet om "water grabbing" och rekordtorka - att slåss om sista droppen Folsomdammen ger dricksvatten till en halv miljon människor, men efter flera års rekordtorka i Kalifornien finna bara en bråkdel av vattnet kvar. Ransonering, vattenböter och ett krisande jordbruk är resultatet.  Foto: Robert Couse-Baker Flickr (CC BY 2.0)
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/3447123_2048_1152.jpgGrunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".