Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio Foto: Björn Dalin
Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio Foto: Björn Dalin
Pressmeddelande 2014-12-01

Cilla Benkö om digitalradio: ”Nu är det dags för politikerna att bestämma sig”

I dag överlämnade regeringens branschsamordnare Nina Wormbs sin utredning om övergången från FM till marksänd digitalradio till kulturministern.
– Nu är dags för politikerna att slutgiltigt bestämma sig. Inom radiobranschen är vi överens om att även radions marknät behöver digitaliseras, säger Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

Nina Wormbs föreslår att Sveriges Radio och den kommersiella radion samtidigt lanserar marksänd digital radio i Sverige med start vid årsskiftet 2016-2017. Enligt utredningen skulle radiobranschen kunna lämna FM år 2022 om vissa villkor är uppfyllda under 2020.  

– Sveriges Radio är ett av de radiobolag i Europa som spelar störst roll när det gäller att via vårt innehåll göra en oerhörd samhällsnytta och spela en avgörande roll för en väl fungerande demokrati. Lägg därtill att Sverige strävar efter att vara en ledande IT-nation. Ska vi fortsätta att kunna leva upp till dessa båda ambitioner så krävs det att denna viktiga infrastruktursatsning nu blir verklighet och att Sveriges Radio får de förutsättningar som krävs för att satsningen ska bli lyckad. Beslut som enbart politikerna kan fatta, säger Cilla Benkö.  

– Parallellt satsar vi nu på att utveckla vårt innehåll i de smarta mobiltelefonerna. Det finns ingen motsättning mellan behovet av ett digitalt marknät och ett starkt digitalt utbud i mobilen. Marknätet behövs för att enkelt kunna nå hela det svenska folket med viktig information och för att publiken ska kunna ta del av radio utan att behöva betala extra avgifter till operatörer och leverantörer. Det blir samma förutsättningar för alla. Det är också så att marksänd digitalradio skulle innebära ett mervärde för publiken i form av fler kanaler och en större mångfald i utbudet, säger Cilla Benkö.

Presskontakt:

Eva Sahlin, presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se  
070-684 18 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".