P1 DokumenP1 Dokumentär: Skotten i Göteborg Foto: Karwan Faraj/Sveriges Radiotär: Skotten i Göteborg Foto: Kamran Rahimi Hosseini/Sveriges Radio
P1 DokumeP1 Dokumentär: Skotten i Göteborg Foto: Karwan Faraj/Sveriges Radiontär: Skotten i Göteborg Foto: Kamran Rahimi Hosseini/Sveriges Radio
Pressmeddelande 2014-12-02

P1 Dokumentär: Skotten i Göteborg

P1 Dokumentären ”Skotten i Göteborg” ger en ny bild av skottlossningar i Göteborg de senaste åren, en bild inifrån där de medverkande är de som själva blivit skjutna och de som vet hur man gör när man skjuter folk.

Del 1 söndag 7 december kl. 15.03 i P1: Hamza

Hamza blev skjuten i ryggen 2013 och svävade mellan liv och död. Men han ser sig inte som ett oskyldigt offer, han har levt ett kriminellt liv till och från sedan 1998. Då hände något som påverkade hans liv dramatiskt: Diskoteksbranden i Backa där 63 ungdomar miste livet. Hamza var en av arrangörerna och sorgen och skulden har funnits med honom sedan dess.

Av Karwan Faraj och Kamran Rahimi Hosseini

Del 2 söndag 14 december kl. 15.03 i P1: Marco

För första gången väljer Marco nu att berätta om sitt kriminella liv i undre världen, ett liv som präglats av våld och vapen. Han har tidigare dömts för att ha skjutit en person. 2013 greps han med en pistol på sig, men han menar ändå att han inte är inblandad i den senaste vågen av skjutningar i Göteborg. Han är 25 år idag och har varit föremål för samhällets insatser sedan åttonde klass men ser det mer som en förberedelse för sin kriminella karriär.
 
– Det är något fel på det systemet. Helt ärligt, jag ser det snarare som att jag blev härdad och förberedd inne på ungdomshemmen för livet som jag levt, säger Marco.

Av Karwan Faraj

– Polisen har en lista över skjutningarna 2013: 56 skjutningar, 31 skadade, 8 döda. Detta handlar om människorna vi växte upp med, gamla klasskompisar, folks söner. Vi vill berätta deras historia och berätta hur de hamnade där. Vi vill beskriva dem som människor, inte som nummer på en lista, säger Karwan Faraj och Kamran Rahimi Hosseini som tillsammans gjort programmen.


Skotten i Göteborg
är en P1-dokumentär i två delar av Karwan Faraj och Kamran Rahimi Hosseini. Den första delen, Hamza sänds söndag 7 december kl. 15.03 och del två, Marco sänds söndag 14 december kl. 15.03 i P1. Programmen finns för lyssning från fredag den 5 december på sverigesradio.se och i appen Sveriges Radio Play.

Mer info om P1 dokumentär:
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=909


Om programmakarna:
Karwan Faraj arbetar med ungdomar och 2006 tilldelades han Rotarys pris som årets ungdomscoach. Karwan är medförfattare till romanen ”Vildsvinet” som vunnit ”Silverpocket” och är en av initiativtagarna till hiphop-kollektivet ”Maktskiftet” och driver just nu teatergrupper på fritidsgårdar runt omkring Angered.

Kamran Rahimi Hosseini är grafiker med utbildning från Linnéuniversitetet och Konstfack. Han gör dokumentärfilmer och skriver manus.

Tillsammans utvecklar och skapar Kamran och Karwan projekt inom radio, tv och film. Detta är deras första radiodokumentär.

Pressbild:
Del 1
P1 Dokumentär: Skotten i Göteborg Foto: Karwan Faraj/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/3448494_2048_1366.jpg

Del 2
P1 Dokumentär: Skotten i Göteborg Foto: Karwan Faraj/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/3448499_2048_1366.jpg


För mer information och förhandslyssning, vänligen kontakta:
Caroline Meyer Lagersparre, pressansvarig P1
caroline.meyer@sverigesradio.se
0730-702500

Kajsa Norell, producent P1 Dokumentär
kajsa.norell@sverigesradio.se
0706-69 08 58

Twitter och Instagram: kajsanorell

Karwan Faraj, programmakare
karfarhtc@gmail.com
076-262 62 96

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".