Marie Lundström Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Marie Lundström Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Pressmeddelande 2014-12-10

Marie Lundström julvärd i P1

Under hela julafton kommer lyssnarna bland annat att höra Marie Lundström presentera P1-klassiker som den specialskrivna Julberättelsen och Kulturradions ljudklappsutdelning när hon är P1:s julvärd.

– Jag har ju aldrig gillat julen, säger Marie Lundström med ett skratt.

– På julen kan jag ösa upp kartonger med julpynt, men resten vill jag helst slippa. Hela julafton skulle jag gärna hoppa över, faktiskt! Så jag ser fram emot att få rå om våra P1-lyssnare denna dag. En dag när minnen från tidigare jular kommer över en. När trösterik musik och glada överraskningar sitter extra fint. Julafton är som en stor present till oss som är nyfikna på människans tillkortakommanden och förväntningar, säger Marie Lundström.

Till vardags leder Marie Lundström P1:s litteraturprogram Lundströms Bokradio och i år har hon fått det ärofyllda uppdraget att vara P1:s julvärd. Hon kommer då att gästas av bland andra skådespelaren och författaren Jonas Karlsson, konstnären och författaren Lars Lerin, sångerskan och låtskrivaren Sofia Karlsson bjuder på varma julsånger  - och författarna Kerstin Ekman och Christoffer Carlsson delar med sig av julens dilemman: Sillsallad eller anka? Tomte eller luvfritt? De bjuder också på helt nyskrivna deckarintriger som utspelar sig på självaste julafton.


Marie Lundström kommer dessutom bland annat att presentera följande julaftonsklassisker i P1:

Julberättelsen i P1: Vad gör egentligen Jesus Kvist på sommaren?

När författaren Katarina Mazetti fick uppdraget att skriva P1:s traditionsenliga Julberättelse förflyttar hon lyssnarna till ett kollektiv på 70-talet och ett alternativt julfirande där kristna, hembygdsvänner och hippies samarbetar för att bjuda alla på ett värdigt julfirande. Och det verkar som om Jesus Kvist också har hittat dit.

Katarina Mazetti läser själv sin Julberättelse som sänds kl. 09.15 i P1.


Kulturradions ljudklappsutdelning

För nittonde året i rad anordnar Kulturredaktionen Ljudklappsutdelning i P1 på julafton. Till en studio fylld av gnistrande paket, ljusslingor och glittrande tyger har Kerstin Berggren i år bjudit in fem gäster, nämligen operasångerskan Susanna Levonen, skådespelarna Love Ersare från Skuggteatern och Janne Karlsson från Profilteatern, skådespelaren och tidigare teaterchefen Med Reventberg samt Lars Göran Ulander, musiker och jazzradioproducent. Tillsammans associerar de kring ljud och delar ut ljudklappar till lyssnarna på julaftons förmiddag kl. 10.03.

Pressbild:
Marie Lundström. Julvärd i P1 2014. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/diverse/appdata/isidor/images/news_images/2938/3453613_2048_1365.jpg
16x9-format:
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/3443963_2048_1152.jpg


För mer information, vänligen kontakta:
Caroline Meyer Lagersparre, pressansvarig P1
caroline.meyer@sverigesradio.se
0730-702500

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".