Peter Greenaway Foto: Remy de la Mauviniere/AP
Peter Greenaway Foto: Remy de la Mauviniere/AP
Programtips P1

Fredag 19 december i Kino: Peter Greenaways iskalla ögonfröjd

Kl. 14.03

Peter Greenaway kommer väl alltid att förknippas  med sin genombrottsfilm Tecknarens kontrakt från 1982 med tonsättaren Michael Nymans lika nyskapande musik. Och den rad av långfilmer han producerat sedan dess, exempelvis ZOO, Dränkta i nummerordning, Arkitektens mage, Kocken, tjuven, hans fru och hennes älskare, Prosperos böcker, Barnet från Mâcon, The Pillow Book, 8½ kvinnor och Nattvakten har med sitt överväldigande bildspråk slagit den konstnärligt intresserade filmvärlden med häpnad, och lika imponerande är den svit av utställningar som han strött ut över världens museer och konsthallar.

Stockholms Filmfestival är bara en i en lång rad av filmfestivaler som lagerkransat Greenaway när han i höstas tilldelades festivalens Visionary Award. Idag hör han till de konstnärer som utgör sin egen lilla industri - eller ska vi säga konstinstitution - som turnerar över världen med ett nät av skickliga medarbetare som administrerar hans aldrig sinande idéström.
 Karsten Thurfjell tecknar hans porträtt.

Pressbild.
Peter Greenaway Foto: Remy de la Mauviniere/AP
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/3452198_2048_1328.jpg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".