Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio Foto: Björn Dalin
Cilla Benkö, vd för Sveriges Radio Foto: Björn Dalin
Pressmeddelande 2014-12-09

SVT och Sveriges Radio lämnar in protestbrev till Azerbajdzjans ambassadör

SVT och Sveriges Radio kräver i brev till Azerbajdzjans ambassadör i Stockholm att journalisten Khadija Ismayilova, som greps i Baku den 5 december, omedelbart friges. Khadija Ismayilova hade ett pågående samarbete med de svenska public service-bolagen när hon greps.

”Vi ser mycket allvarligt på gripandet och kräver att regeringen i Azerbajdzjan respekterar pressfriheten och omedelbart friger henne”. Så skriver Sveriges Radios vd Cilla Benkö och SVT:s tillträdande vd Hanna Stjärne, tillsammans med Robert Olsson, programdirektör nyheter och current affairs SVT, i två brev som lämnades in igår.

Även flera organisationer för mänskliga rättigheter, däribland Amnesty och Civil Right Defenders, har protesterat mot gripandet. Man ser det som ytterligare ett tecken på den kampanj som azeriska myndigheter bedriver mot en journalist som undersöker korruption och kränkningar av mänskliga rättigheter i Azerbajdzjan.

Länkar till breven som pdf:er finns nedan.

Presskontakter:  

Catarina Wilson, chef företagskommunikation SVT
catarina.wilson@svt.se  
0708-53 53 19

Eva Sahlin, presschef Sveriges Radio
eva.sahlin@sverigesradio.se
070-684 18 52

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".