Athena Farrokhzad. Foto: Elin Claeson/SR
Athena Farrokhzad. Foto: Elin Claeson/SR
Programtips P1

Måndag 29 december: Dagens Dikt med Athena Farrokhzad

Kl. 12.03

Dagens Dikt är Sveriges Radios äldsta program med ca 100.000 dagliga lyssnare. Första veckan i januari läser den uppmärksammade poeten och Sommar-prataren Athena Farrokhzad sina dikter.

Athena Farrokhzad väckte stor uppståndelse med sitt Sommar-program förra året där hon med hjälp av dikter från hela världen beskrev hur hon ser på samhället idag, på fascism, rasism - och den antirasistiska kampen liksom den mellan rika och fattiga.

Dagens Dikt med Athena Farrokhzad sänds efter tolvslaget måndag 5 januari – lördag 10 januari i P1. Hon har själv valt ut vilka dikter hon vill läsa men vilka dessa är, är enligt tradition hemligt fram till sändning.

2013 kom Athena Farrokhzads debutdiktsamling ”Vitsvit” ut . Det är en bok som kretsar kring erfarenheter av revolution, krig, migration och rasism och hur det villkorar människors relationer till sin omvärld.

Om ”Vitsvit” har hon sagt att den visserligen ser ut som en biografisk text men så snart man börjar läsa den, upptäcker man att det som sägs på ett ställe låter precis som något poeten Paul Celan sagt, på ett annat som ett Bibel-citat. Osv.

- Liksom i sitt Sommar-program, genomkorsas Athena Farrokhzads dikter i ”Vitsvit”av andra poeters röster. Det gör den till en fantastisk stark och rik upplevelse, säger Lena Birgersdotter, producent för Dagens Dikt.

Om Athena Farrokhzad
Född 1983 i Teheran, uppvuxen i Göteborg, numera bosatt i Stockholm. Nominerades 2013 till August-priset, Katapultpriset och Borås Tidnings Debutantpris för diktsamlingen Vitsvit, ett körverk om hur revolution, krig, migration och rasism villkorar människors relationer till världen och varandra. Debuterade som dramatiker samma år med en pjäs på Ung scen/öst. Sitter i redaktionskommittén för tidskriften Ord och Bild.

Pressbild:
Athena Farrokhzad. Foto: Elin Claeson/Sveriges Radio
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2071/3353410_2048_1152.jpg


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".