Carolina ”Carro" Klüft. Foto: Birgitta Tollan
1 av 3
Carolina ”Carro" Klüft. Foto: Birgitta Tollan
Marie Wärme. Foto: Birgitta Tollan
2 av 3
Marie Wärme. Foto: Birgitta Tollan
Birgitta Tollan. Foto: Anja Tollan
3 av 3
Birgitta Tollan. Foto: Anja Tollan
Programtips P1

Torsdag 1 januari: Musik och kropp - Kropp under tävling och barnafödande

Kl. 16.03
I seriens andra program möter lyssnarna OS-mästarinnan Carolina Klüft som lyssnade på olika musik inför de olika grenarna i sjukamp. Vilka toner får henne att överleva epitetet ”landsförrädare” när hon slutar? Marie Wärme är musiker och musikskoleledare. När hon föder barn och senare får diskbråck blir musiken avgörande för kroppen. 
I serien "Musik och kropp" möter den prisbelönta radioproducenten Birgitta Tollan människor som på olika sätt har en relation till musik och kropp. Vad finns det för forskning på sambandet mellan musik och kropp? Hur påverkar musiken kroppen vid olika extrema tillfällen som när människor är i nöd, instängda i fångenskap, står vid operationsbordet, har olidliga smärtor eller ger sitt yttersta i tävlingssammanhang?

Carolina Klüft är OS-mästarinna och tidigare sjukampare. Birgitta Tollan, som själv har varit svensk mästarinna i längdhopp och mångkamp, samtalar här med en av Sveriges främsta idrottare genom tiderna. Carro har ett OS-guld, tre VM-guld och två EM-guld på prishyllan. Hon är även Goodwillambassadör för svenska FN-förbundet. Hennes motto kommer från soundtracket till filmen Lejonkungen 2 – ”He lives in you”. På svenska: ”Du kan, inget berg är för brant, om du tror det är sant. Du kan!”.

- Orden talar direkt till mig och får mig att bli tokfokuserad och superladdad. Fortfarande idag när jag hör de här låtarna får jag ett adrenalispåslag och jag blir taggad, säger Carolina Klüft.

Carolina Klüfts absoluta musikaliska favorit är Michael Jacksons Man in the Mirror som ger henne perspektiv på livet så att inte friidrotten blir totalt uppslukande.

- Rytm är viktig för koordination och rörelsemönster när du idrottar. Inte minst i längd- och höjdhoppsansatserna. Den stora utmaningen och charmen med sjukamp är att växla från längdhoppsrytm till häckrytm, från höjdhoppsrytm till kula som är helt annorlunda, och från spjut till 200 meter och 800 meter. Jag laddade min Ipod med olika typ av musik för varje gren, säger hon.

När Carolina Klüft slutar med sjukamp och istället koncentrerar sig på längdhopp kallar människor henne landsförrädare. De säger att hon sviker Sverige och att det hon gjorde var patetiskt och pinsamt.

- Då lyssnade jag på Shakira i Waka waka, fotbollslåten från Sydafrika 2010. Ur texten: Upp i sadeln igen!

Marie Wärme är accordeonist. Hon är född i Stockholm och utbildad på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn. Hennes Wärme-Kvartetten har gett ut sex cd-skivor med nutida nordisk och baltisk musik. Hon är medlem i storbandet 14 Red Ladies och i TangoCatz. Dessutom ledare av Glostrup Musikskole utanför Köpenhamn. Hon har erhållit det danska Koda’s Eldsjälspris (Koda är Danmarks motsvarighet till Stim).

När Marie Wärme föder barn och senare får diskbråck blir musiken avgörande för kroppens smärtlindring. Hon behöver musik som är kontrasterande och har en ”kant”. Musikaliska spänningar och atonalitet, som musik av Karin Rehnqvist, skapar en balans hos henne. För Marie Wärme fungerar inte musik som är syntetisk, blir en enformig bakgrundstapet eller som är skapad för att den skall fungera som ”lugnande medel”.

- Musiksmak är individuell för varje människa så det finns inget recept för hur musik mot smärta skall klinga, säger Marie Wärme.

"Kropp under tävling och barnafödande" är det andra programmet av fem i Musikmagasinets serie Musik och kropp.
Manus, regi och produktion: Birgitta Tollan.

Pressbilder

Carolina ”Carro" Klüft. Foto: Birgitta Tollan
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/3425139_2048_1530.jpg

Marie Wärme. Foto: Birgitta Tollan
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/3425140_2048_1530.jpg

Birgitta Tollan. Foto: Anja Tollan
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/3423650_2000_1577.jpg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".