Elisabeth Åsbrink Jacobsen. Foto: Elisabeth Åsbrink AB
1 av 3
Elisabeth Åsbrink Jakobsen. Foto: Elisabeth Åsbrink AB
Martin Schibbye i sitt hem i Farsta. Foto: Birgitta Tollan
2 av 3
Martin Schibbye i sitt hem i Farsta. Foto: Birgitta Tollan
Birgitta Tollan. Foto: Anja Tollan
3 av 3
Birgitta Tollan. Foto: Anja Tollan
Programtips P1

Onsdag 24 december: Musik och kropp - Kropp under sjukdom och fångenskap

Kl. 16.03
I den nya serien "Musik och kropp" möter den prisbelönta radioproducenten Birgitta Tollan människor som på olika sätt har en relation till musik och kropp. Vad finns det för forskning på sambandet mellan musik och kropp? Hur påverkar musiken kroppen vid olika extrema tillfällen som när människor är i nöd, instängda i fångenskap, står vid operationsbordet, har olidliga smärtor eller ger sitt yttersta i tävlingssammanhang? Serien sänds i fem avsnitt, med start idag. I första programmet möter lyssnarna författaren Elisabeth Åsbrink Jakobsen och journalisten Martin Schibbye.

Elisabeth Åsbrink Jakobsen blir dödssjuk och tillbringar sex veckor på sjukhus. Musik är livsviktig för att överleva och senare för läkningsprocessen.

- Där låg jag. Inget hjälpte. Dropp, transfusioner, katetrar, injektioner, intravenös näring, cortison, operationer: Orden som dominerade mina dagar var utan klang. Mina söner kom på besök och såg på mig från på andra sidan en flod, vi såg varandra, vi såg varandra, men nådde inte fram. Ensamhet i vägen, bråte och död, säger Elisabeth Åsbrink Jakobsen.

Hon fortsätter:

- Men om natten. Avdelningen släcktes ned och fönstren stod tomma. Då kom Cecilia Bartoli, sjöng Selve amiche: Friendly woods, shady plants, loyal shelter for my heart. This soul asks from you some peace from my grief. Inget mer. Inget mindre.

Även musik av Glenn Gould, Beethoven och Nina Simone blir för Elisabeth Åsbrink Jacobsen en bro mellan kropp och själ.

Elisabeth Åsbrink Jakobsen är författare och journalist som 2013 tilldelades Ryszard Kapuściński-priset för boken "Och i Wienerwald står träden kvar". Hon fick även Augustpriset för samma bok 2011.

För Martin Schibbye blev musiken tortyr men även livlina och emotionell räddning. Han tillbringade, tillsammans med fotografen Johan Persson, 438 dagar i det ökända Kalityfängelset i Etiopien. Den första tiden satt Martin Schibbye isolerad i en liten cell.

- Frånvaron av musik förvärrade ensamheten. Jag gick snabbt ner mig i mörka tankar. Kanske är jag skyldig? Jag kommer kanske att bli kvar här hela livet. Jag tänker i cellen att min mormor hade klarat det här bättre. Hon kan psalmer, dikter och sånger. Det är en kulturskatt hon alltid bär med sig, säger Martin Schibbye.

Det är olidligt att lyssna till den nationalistiska propagandamusiken som fängelseledningen kör ut på maxvolym i högtalarna. Men det är underbart att få in en mp3-spelare fylld med musik hemifrån, där till exempel Thåström sjunger ”We are the Soldiers of the Human Race”. Även Laleh, Broder Daniel, Nick Cave och Club 8 blir musikaliska livlinor.

Ibland blir musiken alltför känslomässigt stark, som när han lyssnar på kärleksballaden ”Love in December”. Då bryts de psykiska försvaren ner och gråten väller fram.

Martin Schibbye är journalist och skribent som 2012 fick Publicistklubbens pris till Anna Politkovskajas minne.

"Kropp under sjukdom och fångenskap" är det första programmet av fem i Musikmagasinets serie Musik och kropp.
Manus, regi och produktion: Birgitta Tollan.

Pressbilder

Elisabeth Åsbrink Jakobsen. Foto: Elisabeth Åsbrink AB
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/3423646_2047_2048.jpg

Martin Schibbye i sitt hem i Farsta. Foto: Birgitta Tollan
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/1191/3425137_2048_1530.jpg

Birgitta Tollan. Foto: Anja Tollan
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/3423650_2000_1577.jpg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".