Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Programtips P1

Måndag 5 januari: Musik och kropp - Musik under operation och som medicin

Publicerat torsdag 9 oktober 2014 kl 10.47
Neurokirurgen Magnus Tisell räcker över skalpellen till neurokirurgen David Revesz under operationen vid Sahlgrenska Universitetssjukhus i Göteborg. Foto: Birgitta Tollan
1 av 4
Neurokirurgerna David Révész och Magnus Tisell under operationen vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Foto: Birgitta Tollan
Ulrica Nilsson, professor och sjuksköterska. Foto: Petter Koubek
2 av 4
Ulrica Nilsson, professor och sjuksköterska. Foto: Petter Koubek
Björn Vickhoff, trubadur och forskare vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg. Foto. Birgitta Tollan
3 av 4
Björn Vickhoff, trubadur och forskare vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg. Foto: Birgitta Tollan
Birgitta Tollan. Foto: Anja Tollan
4 av 4
Birgitta Tollan. Foto: Anja Tollan

Kl. 16.03
I det tredje programmet i serien möter lyssnarna neurokirurgen David Révész som har musik på under operationer, professorn och sjuksköterskan Ulrica Nilsson, svensk pionjär inom forskning kring musik som smärtlindring och avslappning och Björn Vickhoff som forskar på hur vi biologiskt reagerar på musik.
I serien "Musik och kropp" möter den prisbelönta radioproducenten Birgitta Tollan människor som på olika sätt har en relation till musik och kropp. Vad finns det för forskning på sambandet mellan musik och kropp? Hur påverkar musiken kroppen vid olika extrema tillfällen som när människor är i nöd, instängda i fångenskap, står vid operationsbordet, har olidliga smärtor eller ger sitt yttersta i tävlingssammanhang?

David Révész är amatörpianist och neurokirurg vid Sahlgrenska universitetssjukhus i Göteborg. Han syr ihop en varierad Spotifylista inför en komplicerad hjärnoperation på en ung kvinna. Han berättar om sina musikval och hur de olika musikstyckena påverkar honom i det ansvarsfyllda och precisionsinriktade arbetet med att operera inne i en människas hjärna.

Birgitta Tollan följer teamets arbete i operationssalen och intervjuar kirurger och operationssköterskor. David Révész kopplar sin Iphone till en bergsprängare coh musiken bildar en trygg och klangrik resonansbotten till allt som händer. Vid kritiska snitt av hjärnkirurgerna sänker dock operationsundersköterskan ljudvolymen.

Ulrica Nilsson har jobbat under många år som anstesisköterska. Hon är professor i Hälso- och vårdvetenskap med inriktning mot omvårdnad vid Institutionen för hälsovetenskap och medicin, Örebro universitet. Ulrica Nilsson är pionjär i Sverige inom forskning kring musik och kropp, smärtlindring, avslappning och läkning med hjälp av musik.

- Musiken kan bli en frizon mot smärtan. Lyssna minst en halvtimme vid akuta symptom och lindringen håller i sig i ungefär två timmar. Det motsvarar en halv 500 milligrams Alvedon. Lyssna på musik i 45 minuter för att slappna av och somna på kvällen, säger Ulrica Nilsson.

För tidigt födda spädbarn blir lugnare av väl vald musik. Ulrica Nilsson använder Mozart i sin forskning.

- En nackdel är att många undersöker den inhemska befolkningen och generaliserar utifrån den. I Sverige är normen den vita svensken. Vi måste utvärdera och fråga patienterna vad de vill lyssna på för musik och inte tro att en viss typ av musik hjälper mot allting. Vi borde kunna bygga upp ett mångkulturellt bibliotek med musik för våra patienter, säger Ulrica Nilsson.

Ulrica Nilssons förebild är sjuksköterskan Florence Nightingale som också använde musik för att lindra soldaternas smärta under Krimkriget i mitten av 1800-talet. ”Musiken ska vara luftig som vinden”, skriver Nightingale. ”Harpa är bra men inga skarpa trumpetstötar!”.

Björn Vickhoff är tidigare trubadur och låtskrivare. Nu forskar han vid Sahlgrenska akademin i Göteborg och undersöker hur vi biologiskt reagerar på musik. När människor sjunger i kör slår deras hjärtan i samma takt, vilket är bra för oss. Han undersöker också varför bra musik framkallar gåshud, så kallad piloerektion. Björn Vickhoff hävdar att musik kan bli ett komplement till framtidens medicin.

- Det är som om kroppen har ett eget partitur, där varje händelse i musiken har sin motsvarighet i kroppsliga händelseförlopp, säger Björn Vickhoff, som i programmet berättar på vilket sätt olika musik påverkar kroppen.

"Musik under operation och som medicin" är det tredje programmet av fem i Musikmagasinets serie Musik och kropp.
Manus, regi och produktion: Birgitta Tollan.

Pressbilder

Neurokirurgerna David Révész och Magnus Tisell under operationen vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Foto: Birgitta Tollan
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/3423822_2048_1529.jpg

Ulrica Nilsson, professor och sjuksköterska. Foto: Petter Koubek
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/3436727_970_1121.jpg

Björn Vickhoff, trubadur och forskare vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg. Foto: Birgitta Tollan
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/3423825_2048_1529.jpg

Birgitta Tollan. Foto: Anja Tollan
http://sverigesradio.se/Diverse/AppData/isidor/images/News_images/2938/3423650_2000_1577.jpg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".